Izvor:
23.03.2019 u 19:41
0

NUTRICIONISTI PORUČUJU: Evo KOLIKO jaja treba da pojedete nedeljno!

Jaja imaju lošu reputaciju zbog toga što su bogata holesterolom, ali nemački nutricionisti kažu da su zdravija nego što se misli, posebno za stariju populaciju.

Jedno jaje ima solidnu količinu holesterola, oko 400 miligrama u proseku. Šef nutricionističkog odeljenja Dečje bolnice u Minhenu, profesor Berthold Kolecko pojašnjava:

– Dve trećine holesterola u krvotoku zapravo proizvodi sam organizam. Holesterol iz kokošjih jaja ima manju ulogu u metabolizmu nego što ljudi misle – kaže Kolecko.

Ali nutricionisti kažu da treba pripaziti koliko ćete jaja pojesti. Ističu da je ključ zdravlja uravnotežena ishrana, a ne potpuno izbacivanje pojedinih namirnica s jelovnika. Takav je slučaj i s kokošjim jajima.

– Naša bi preporuka bila do tri jaja nedeljno – rekla je Antje Gal.

To uključuje i jaja u drugim namirnicama poput hleba, kolača, testenine ili majoneza. Gal priznaje da je "jako teško izbrojiti koliko ih onde ima" i dodaje da nije strašno ako se ponekad malo premaši preporučena nedeljna doza.

Svatko s visokim nivoom holesterola ili s nekim drugim kardiovaskularnim poremećajem morao bi se držati preporuke o maksimalno tri jaja nedeljno, objašnjava Gal.

Zdravi pojedinci mogu ih konzumirati i više, kaže Kolecko, napominjući da ostatak ishrane mora biti uravnotežen.

Espreso
Foto:Instagram

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter