Izvor:
26.03.2019 u 18:38
0

DIJETA „BRAT“: Odliča je za rešavanje stomačnih problema i kilograma!

Dijeta pod nazivom BRAT je odlična kod osetljivog stomaka jer sadrži namirnice koje pospešuju njegov oporavak i najbrži je put da organizam vratite u ravnotežu.

Dijeta koju lekari i nutricionisti preporučuju osobama koje imaju probleme u sistemu organa za varenje zove se prema početnim slovima namirnica koje sadrže malo vlakana i lako se vare. Na engleskom jeziku BRAT, kako se dijeta zove, je ime sačinjeno od početnih slova namirnica koje možete da konzumirate a to su: bananas (banane), white rice (beli pirinač), applesauce (umak od jabuke) i white toast (beli dvopek ili tost).

Ova dijeta je korisna jer je blaga, lako varljiva i ne sadrži puno masnoće ni ukusa a to je bitno jer neće izazvati mučninu. Druga lagana, blaga hrana koja može zameniti banane, pirinač, kompot od jabuke i tost su krekeri, ovsena kaša, jaja i piletina bez kožice. Hrana koju treba izbegavati je ona masna i pržena, kao i hrana bogata vlaknima poput sirovog voća i povrća, alkohola i kofeina.

Kako deluje BRAT dijeta?

Ovo je dijeta koja se preporučuje tokom stomačnog virusa i proliva, a namirnice imaju svoju ulogu u razrešenju problema.Banana, na prvom mestu, je dobar izbor za smirenje nadraženog stomaka. Visok nivo kalijuma pomaže da se nadoknade elektroliti koji mogu da se izgube, kao i pektin koji pomaže da apsorbuje tečnost u crevima.

Pirinač je, zbog niskog sadržaja vlakana lako varljiv skrob, posebno bez dodataka kada nema visok sadržaj masnoća koje bi mogle da budu iritantne za stomak i da proizvedu grčeve.

Kompot od jabuke je kao i banana odličan izvor pektina. Visok nivo vlakana u svežim jabukama ih čini preteškim za stomak, pa je kuvanje ovog voća najbolji način da ih olakšate za varenje.

Tost ili dvopek je namirnica od prerađene pšenice, pa kao takva bolja kod problema stomačne prirode. Uklanjanjem spoljašnje ljuske proizvodi od celog zrna žitarice postaju lakši za varenje. Tost, kao i krekeri, pokazali su se odlično u vraćanju ravnoteže organizma i funkcionisanju organa za varenje.

Jogurt je jedini mlečni proizvod koji se preporučuje kod stomačnih problema i uspostavlja ravnotežu bakterija u crevima. On se računa kao odličan probiotik koji pomaže u lečenju gorušice kao i kefir koji ima slično dejstvo.

Bonus: Dva čaja koja su posebno dobra kod regulisanja probavnih tegoba su čaj od nane i kamilica. Čaj od nane ima umirujuće dejstvo, opušta mišiće i smanjuje grčeve i gasove. Crevne upale sa druge strane smanjuje čaj od kamilice, kao i grčeve protiv kojih je odličan kao prirodan lek.

Izvor: Cosmopolitan
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter