Izvor:
11.04.2019 u 19:05
0

KORISNE I NEOPHODNE: Zdrave masti čuvaju arterije!

Mnoga ispitivanja pokazala su da postoji povezanost između preteranog unosa masti iz hrane i pojave srčanih bolesti povezanih sa smetnjama u cirkulaciji. S druge strane, pravilnim izborom namirnica može da se sačuva i poboljša funkcija krvnih sudova.

Masti unesene u razumnim količinama nisu štetne, naprotiv korisne su i neophodne, a pojedine mogu čak i da doprinesu prevenciji problema sa cirkulacijom krvi. Masti koje se nalaze u sardeli, skuši, haringi, tuni i lososu doprinose nestanku ateroma ili sitnih plakova, koji prethode nastanku ateroskleroze.

Dokazano je i da beli i crni luk, kao i crvena paprika sprečavaju “udruživanje” krvnih pločica trombocita, osnovnih komponenata u zgrušavanju krvi, ali i potencijalno opasnih elemenata za nastanak tromboze krvnih sudova. Dokazano je da kod osoba koje ih koriste utiču na smanjenje krvnog pritiska i vrednosti holesterola u krvi. Arterijama i krvnim sudovima odgovara i ishrana na bazi celih žitarica, voća i povrća. Ove namirnice svojim vlaknima vezuju holesterol iz hrane i olakšavaju njegovo izbacivanje putem creva.

Za doručak i međuobrok, svako jutro možete da pojedete dva integralna dvopeka sa nemasnim mlečnim namazom i dijetalnim džemom. Za međuobrok odaberite energetski štapić sa žitaricama, a posle podne napitak koji sadrži probiotike.

PRVI DAN

Ručak: testenina sa začinima, peršunom i belim lukom, sirovi karfiol i brokoli, pomorandža, čaša soka od borovnice

Večera: varivo sa 50 g pirinča i 200 g povrća, 100 g svežeg sira, 150 g salate od rukole i paradajza, parče integralnog hleba sa semenkama, šaka badema, čaj od kamilice

DRUGI DAN

Ručak: 100 g pečene ćuretine sa roštilja, salata od kuvanog sočiva i 80 g sirovog komorača, voćna salata

Večera: pileća supa sa rezancima, kuvani bob sa artičokama i graškom, kukuruzni hleb, puding od vanile, čaj od lipe

TREĆI DAN

Ručak: špageti sa tikvicama, salata od paradajza i šargarepe, jedna kruška, sok od jabuke

Večera: 100 g ribe iz rerne, 100 g krompir salate, ražani hleb, kompot od trešanja

ČETVRTI DAN

Ručak: riba po izboru sa krompirom, kuvana blitva, pomorandža, čaša oligomineralne vode

Večera: 100 g variva sa leblebijama, 100 g barene piletine, kukuruzni hleb, jedna jabuka, čaj od koprive

PETI DAN

Ručak: 100 g grilovane ćuretine u sosu od limuna, 70 g palente, mešana salata, banana, zeleni čaj

Večera: riblja čorba, 100 g barene koprive, ražani hleb, kesten-pire, čaj od mente.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter