Izvor:
15.04.2019 u 08:04
0

AKO JE VEROVATI NAUČNICIMA: Prestaniote da koristite telefon tokom jela i smanjite unos hrane!

Čini ti se da je skroz dosadno i nemoguće koncentrisati se za vreme doručka, ručka ili večere isključivo na jelo pa proveravaš na telefonu vesti, šalješ mejlove ili objavljuješ postove na Instagramu?

Pa… savet je da prestaneš i za vreme jela ostaviš mobilni telefon daleko od sebe! Brazilski naučnici sa "Federal University of Lavras" otkrili su u istraživanju da ćemo uneti više kalorija ako za vreme jela koristimo medije.

Dakle, posledično bismo mogli zaključiti da nas telefoni, ali i čitanje novina ili gledanje televizije mogu udebljati!

Krivci zašto pojedemo 15 posto više

Za istraživanje su naučnici pripremili primamljive grickalice za 62 ispitanika. Za vreme prva dva testa su ispitanici za vreme jela čitali novine ili se igrali telefonom. U trećem delu testa su smeli jesti koliko žele, ali nisu smeli dirati telefone. Rezultat: ko se paralelno s jelom igrao s telefonom, uneo je 15 posto kalorija više od onih koji nisu za vreme jela koristili medije.

Skretanje pažnje je ono što zapravo goji

Naučnici povezuju povećani unos kalorija sa korišćenjem medija (dakle, telefona i novina) sa skretanjem pažnje ispitanika, odnosno, nisu bili svesni koliko su zaista pojeli. Dakle, ko se za vreme jela stalno koncentriše na druge stvari, preti mu rizik od gojaznosti, tvrde naučnici.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter