Izvor:
18.04.2019 u 14:46
0

VEGETARIJANSKA ZAMKA: Problemi koji se javljaju ako ne osmislite pažljivo svoju vegetarijansku ishranu!

U vegetarijanskoj ishrani, nije dovoljno samo izbegavati određene namirnice – morate zameniti te namirnice drugim, koje obezbeđuju zadovoljavajuću količinu sličnih hranljivih sastojaka. Skoro svi poznajemo vegetarijance koji najviše vole da se hrane pomfritom i testeninama. To uopšte nije u duhu zdrave ishrane.

U savremenom svetu u kome je potrošnja mesa veća nego što je bila ikad u istoriji, vegetarijanstvo može da izgleda kao zastranjivanje. Pa ipak, postoje brojne dobrobiti od ishrane bez mesa. Ali, na nesreću, postoje i brojni nutritivni problemi koji se mogu pojaviti ako ne osmislite pažljivo svoju vegetarijansku ishranu.

Pre svega, vegetarijanstvo (ako se ispravno praktikuje) može da donese veliki broj zdravstvenih dobrobiti. Ishrana zasnovana uglavnom na biljnoj hrani obezbeđuje mnoštvo hranljivih i lekovitih sastojaka, jer su povrće i voće izuzetno bogati vitaminima, mineralima, enzimima i antioksidantima. Te namirnice su takođe obično i niskokalorične, pa vegetarijanci imaju odličnu priliku da održe zdravu težinu.

Tipovi vegetarijanaca

Postoji nekoliko tipova vegetarijanske ishrane. Lakto-ovo vegetarijanci isključuju iz ishrane meso i ribu, ali koriste mleko, mlečne proizvode i jaja. Ovo je i najpopularniji oblik vegetarijanstva u Americi u Zapadnoj Evropi. Laktovegetarijanci su slični, s tim što iz ishrane isključuju i jaja i sve namirnice koje sadrže jaja. I na kraju, najrestriktivniji oblik vegetarijanstva se naziva veganstvo. Veganska ishrana isključuje sve namirnice životinjskog porekla: meso, ribu, jaja, mleko i mlečne proizvode, kao i sve namirnice koje sadrže ove sastojke ili njihove prerađevine. Većina vegana, osim hrane, izbegava i druge proizvode koji su životinjskog porekla, kao što su vuna, svila, koža i krzno.

Važni izvori proteina i masti

Vegetarijancima je veoma važno da ne padnu u zamku da se hrane pretežno ugljenim hidratima. Ishrana zasnovana prevashodno na žitaricama je upravo takav tip ishrane – gde šećeri (ugljeni hidrati) daleko preovlađuju. Novija istraživanja pokazuju da je ishrana sa previše šećera (ma koliko da su kvalitetni, makar da potiču i iz integralnih žitarica) zdravstveno problematična. Izuzetno je važno obezbediti nutritivne izvore kvalitetnih belančevina i kvalitetnih masti.

U prodavnicama su sada dostupni visokokvalitetni proizvodi od biljnih belančevina, kao što su tofu, tempeh i miso. Jezgrasto voće (orasi, bademi, lešnici) takođe predstavlja izvrstan izvor proteina, ali i veoma kvalitetnih esencijalnih masnih kiselina biljnog porekla. Izvrstan je izbor ako u vegetarijansku ishranu uključite hladno ceđeno organsko kokosovo i maslinovo ulje.

Bitno je kombinovanje hrane

S obzirom da vegetarijanci često i lako upadaju u zamku da se hrane gotovo isključivo žitaricama, potrebna je svesnost i dodatni napor da se u obrok, koji se sastoji pretežno od žitarica, uključi bar jedan dobar izvor proteina i masti.
Na primer, iako je pasulj je visokoproteinska hrana, proteini iz pasulja sami po sebi ipak nisu kompletni. Tek u kombinaciji sa integralnim žitaricama pasulj postaje kompletan obrok koji zadovoljava sve nutritivne potrebe organizma.

Zaključak

U celini gledano, vegetarijanstvo može da vam donese puno zdravstvenih dobrobiti i uživanja u eksperimentisanju. Pa ipak, odluka da se pređe na vegetarijansku ishranu ne treba da bude doneta olako. Bitno je da shvatite da takav način ishrane zahteva malo više planiranja obroka i da mora da uključi širu paletu namirnica. Vegetarijanci često isprobavaju nova jela u nastojanju da prošire izbor namirnica koje koriste. Ako planirate da pređete na vegetarijanstvo, ne bi bilo loše da nabavite neki dobar vegetarijanski kuvar. I imajte na umu da prelazak na vegetarijanstvo treba obaviti postepeno. Imate na raspolaganju svo vreme koje vam je potrebno da istražite čudesni svet vegetarijanstva.

Izvor: Opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter