Izvor:
24.05.2019 u 11:15
0

PRAVILNA ISHRANA I VEŽBE: To vam treba da izgledate sjajno kao Dženifer Lopez!

Ukoliko ne verujete da je pravilna ishrana važna za dobar izgled, onda treba da pogledate Dženifer Lopez! Ona ima 46 godina, a izgleda sjajno. Želite da znate njenu tajnu?

Jedan deo te tajne je svakako pravilna ishrana. A o onom drugom delu moći ćete da pročitate u tekstu koji sledi.

Šta je pravilna ishrana?

Istini za volju, Dženifer Lopez nije nikad imala savršene proporcije Ipak, ona je oduvek znala kako da svoje mane pretvori u svoje prednosti. Pravilna ishrana je mnogo pomogla u tome.

Šta uopšte podrazumeva taj pojam?

Sigurno ste do sada čuli da previše ugljenih hidrata i previše masti u ishrani nisu primer koji treba slediti. Zdrava ishrana treba da je raznovrsna i da ima zastupljene namirnice iz 4 osnovne grupe:

  • povrće i voće
  • ugljeni hidrati i žitarice
  • proteini
  • masti

Ove četiri grupe namirnica čine piramidu pravilne ishrane.

Šta je piramida ishrane?

Piramida ishrane predstavlja gradaciju namirnica iz četiri pomenute grupe po važnosti i značaju koji imaju u pravilnoj ishrani.

  • Na dnu piramide, na njenom najširem delu, nalaze se voće i povrće. Iako su na dnu piramide ishrane, ne znači da imaju najmanji značaj za ishranu. Naprotiv, imaju naveći i najširi značaj i tu su da našem organizmu pruže neophodne vitamine i minerale. Oni treba da čine najveći deo naše ishrane.
  • Iznad voća i povrća u piramidi ishrane nalaze se žitarice kao izvor ugljenih hidrata.Ugljeni hidrati su važan izvor energije za naše telo. Najbolji izbor su ugljeni hidrati iz integralnih žitarica i testenina, jer su oni izvor složenih ugljenih hidrata koji se sporije razlažu u proste šećere i duže drže sitost.
  • Naredni stepen u pravilnoj ishrani čine proteini. Oni obezbeđuju izgradnju i reparaciju ćelija u našem organizmu, a dobijamo ih uglavnom iz jaja, mleka i mlečnih proizvoda, mesa, premda proteina ima i u nekim namirnicama biljnog porekla.
  • Na samom vrhu piramide ishrane, u onom njenom najužem i najmanjem delu nalaze se masti. Ukoliko želite da se hranite zdravo izabraćete zdrave masti naspram nezdravih zasićenih masti. Ishrana bez masti možda zvuči kao pravilna ishrana za mršavljenje, ali ona to nije. Masti su potrebne da potpomognu određene funkcije srca i mozga.

Uz ravnomernu ishranu nema viškova hranjivih i manje hranjivih materija koji se gomilaju u telu, a to je svakako dobar put kao savršenoj liniji i boljem zdravlju.

Prava ishrana u pravo vreme

Pravilna ishrana podrazumeva unos raznovrsnih namirnica, ali isto tako je važno i vremekada se one unose. Ove namirnice utiču na nivo energije, nivo šećara u krvi pa i na raspoloženje. O tome je posebno važno voditi računa kada ste javna ličnost.

  • Najbolje vreme za unos ugljenih hidrata je ujutru. Oni obezbeđuju dovoljno energije tokom dana i velika je verovatnoća da ćete ih tokom svojih dnevnih aktivnosti potrošiti.
  • Tokom dana obroci treba da budu bazirani na proteinima i zdravim mastima, kao i na vlaknima i vitaminima.
  • Veče je najbolje vreme za proteine, koji će vratiti energiju mišićima koji su se trošili tokom dana.

Ne treba zanemariti ni adekvatnu kombinaciju namirnica. Ovakav stav dobro je poznat i u hrono ishrani.Tako recimo proste ugljene hidrate ne treba kombinovati sa mastima, a hranu bogatu skobom sa dodatnim prostim šećerima jer je takva kombinacija dobra samo za formiranje masnih naslaga. Uz obrok bogat proteinima, ne treba da ide još proteina – bolji izbor je neka salata.

Dok nepravilna kombinacija sastojaka može da izazove tromost, pospanost, osećaj nadutosti, pravilna ishrana omogućava duži osećaj sitosti, raznovrsnost hranjivih sastojaka i više energije.

Pravilnom ishranom do boljeg imuniteta

Dobar imuni sistem brani od bolesti, virusa i bakterija i pruža dovoljno energije za naporne obaveze.

Istraživanja su pokazala da se gojaznost može dovesti u vezu sa slabijim imunim sistemom. Takođe, hrana bogata mastima smanjuje otpornost organizma na viruse i bakterije. Hrana bogata proteinima utiče na izgradnju svih ćelija u organizmu, pa tako i imunih ćelija. Raznovrsni vitamini i minerali podstiču rad našeg organizma, a njih telo dobija kroz zdravu ishranu, najviše kroz voće i povrće. Njihovi višak ili manjak mogu imati loše posledice po zdravlje. Zato treba napraviti balans!

Eto zašto je važna uloga pravilnog načina hranjenja u životu jedne velike svetske zvezde, ali i svakoga od nas. Ne samo da to je pravilna ishrana dobra za mršavljenje već pruža bolju zaštitu od bolesti i dovoljno snage za sva javna pojavljivanja i nastupe.

Pravilna ishrana za mršavljenje

Dženifer Lopez je, kao i mnogi, imala svoju kritičnu fazu kada je izgled u pitanju. To se naročito moglo primetiti posle njenog porođaja, kada je rodila blizance. Iako je tvrdila da je ponosna na obline koje je dobila jer zna da iza njih stoji nešto divno, ipak je pribegla pravilnoj ishrani za mršavljenje.

Moguće je sakriti višak kilograma uz dobro izabranu garderobu, ali je još bolje pokazati savršeno telo.

Da bi izgubila višak kilograma koje je stekla, Dženifer Lopez je prvo koristila Dukanovu dijetu.

Da li je Dukanova dijeta ono što podrazumevamo pod pojmom pravilna ishrana?

Nije, jer je njena suština ove dijete u favorizovanju namirnica proteinskog porekla, dok se ugljeni hidrati unose u minimalnim količinama. Kao što smo rekli, ishrana koje je zdrava podrazumeva unošenje namirnica iz svih slojeva piramide ishrane.

Ipak, Dukanova dijeta nije samo dijeta, već je put ka zdravijim navikama u ishrani. Ona ima 4 faze – 2 koje su restriktivne i omogućavaju mršavljenje , i 2 koje polako uvode pravilnu ishranu u vaš život i omogućavaju održavanje željene težine.

Pravilna ishrana – jelovnik

Jelovnik pravilne ishrane podrazumeva da rasporedite raznovrsne namirnice na svoj tanjir, u onoj proporciji kako su raspoređene u piramidi. Dženifer Lopez svoju ishranu bazira na obrocima od voća i povrća. I to tako treba, jer ove namirnice treba da budu nazastupljenije u jelovniku i čine najširi deo piramide.

Prednost ishrane svežim voćem i povrćem jeste to što se dosta obroka može pojesti i bez kuvanja. Time se ne uništavaju hranjivi sastojci u namirnicama .

Zapravo, većina njene hrane organskog porekla i sveža.

Kako je jelovnik pravilne ishrane koristan za organizam?

Voće i povrće su bogati vlaknima, a to omogućava osećaj sitosti. Namirnice koje ona konzumira bogate sa magnezijumom i folatima, a to telu daje dodatnu energiju. Pored voća i povrća, kao izvor proteina Dženifer Lopez voli da koristi proteinski šejk ujutru. Naravno, to je njen izbor i način da dođe do izbalansirane ishrane. Vaš jelovnik pravilne ishrane može da sadrži proteine iz nemasnog mesa, mleka, jaja i povrća.

Zdrava ishrana podrazumeva i unos ugljenih hidrata i određen minimalan unos masti, ma koliko se govorilo o njihovoj štetnosti . Štetno je preterivati u bilo kom smislu i izbaciti ih sasvim iz ishrane. Jelovnik pravilne ishrane ne podrazumeva krajnosti. Umesto toga potražite zdraviju alternativu – recimo, integralne žitarice ili maslinovo ulje.

Da li to znači da je ovakva ishrana dovoljna za savršen izgled i vitku liniju? Da li je samo u tome tajna ? Pa, ne sasvim. Ima tu još nešto…

Zdravim navikama do savršenog tela i savršene kože!

Kao što smo rekli na početku, ishrana je samo jedan deo tajne koji se krije iza sjajnog izgleda ove svestrane žene, koja je napravila sjajnu karijeru u muzici, glumi i na drugim poljima. Možda je široj publici manje poznato da ona vodi dobrotvornu fondaciju koja se bavi poboljšanjem zdravlja, pre svega žena i dece. Ishrana zdravim namirnicima i edukacija o pravilnoj ishrani su deo tog projekta.Za sve te uloge i aktivnosti, priznaćete, treba zaista imati mnogo energije. Već smo rekli da jedan deo te energije potiče iz izbora namirnica, ali ne treba zanemariti onaj koji potiče od izbegavanja štetnih navika. Dženifer Lopez ne konzumira alkohol ni cigarete, a njen jutarnji napitak je kafa bez kofeina.

Kofein ima svoje prednosti, ali i svoje mane. Previše kofeina utiče na centralni nervni sistem, može da izazove gorušicu, probleme sa visokom krvnim pritiskom i otežanu apsorpciju kalcijuma, što može da dovede do bolova u kostima. Ne treba vam to kada ste super zvezda 16 sati dnevno! Osim toga, kofein može da utiče i na zadržavanje vode u organizmu, a to sprečava proces mršavljenja.

Nekad je dovoljno da izbacite višak vode iz tela pa da oslabite 3 kilograma!

Pored toga što je izbacila kofein, njen jelovnik nema previše soli ni šećera. Previše soli, kao i previše kofeina takođe utiče na zadržavanje vode organizmu, a previše prostih šećera ubrzava stvaranje masnih naslaga.

Jedan od bitnih faktora zdrave ishrane kojeg se ona pridržava jeste i unos dovoljno tečnosti u organizam. Govorimo, naravno o vodi, a ne o gaziranim i zaslađenim napicima. Voda čini oko 70% našeg organizma i ne treba potceniti njen značaj.

Nema zdrave ishrane bez unosa dovoljne količine vode i ona se na neki način može smatrati petom grupom namirnica esencijalnih za naše telo.

Može da zvuči apsurdno, ali unos dovoljno tečnosti je još jedan faktor koji sprečava zadržavanje vode u organizmu. Dovoljne količine vode pomažu bubrezima da bolje rade svoj posao i potpomažu izbacivanje viška tečnosti. Za to je u jelovnik pravilne ishrane potrebno dodati najmanje 8 čaša vode dnevno. Sve to je samo još jedan pokazatelj koliko je važna pravilna ishrana za mršavljenje.

Kafa bez kofeina i život bez alkohola i cigareta nisu jedine zdrave navike koju bismo možda mogli da usvojimo u našim životima. Dženifer Lopez veruje i u značaj 8 sati sna.

Ukoliko hoćete da izgledate sjajno, potrebno je da se tako i osećate.

To je teško postići kada ste umorni. Zato je 8 sati sna veoma bitno da biste obnovili svoju energiju i da biste mogli da zablistate u svom punom sjaju.

Da li ste primetili da Džej Lo ima savršenu kožu, posebno za osobu njenih godina? Može biti da je deo njene tajne u genima, ali deo zasluge sigurno pripada zdravoj hrani i svežim namirnicama koje su bogate vitaminama. Osim toga, ona se retko izlaže suncu, a i tada koristi dosta zaštite protiv sunca. Ne treba zanemariti činjenicu da ona ne puši. To utiče da njena koža bude elastična i blistava.Unos dovoljno vode sprečava dehidraciju organizma. Jedan od znakova da vam nedostaje vode jeste suva koža i suva kosa. Pravilna i raznovrsna ishrana je, dakle, odnela dobar deo zasluge i na polju njene lepote.

Važnost fizičkih vežbi

Kada ste svetska zvezda redovno vežbanje nije stvar izbora. To postaje posao.

Da bi zategla svoje mišiće i održala svoju telesnu težinu, Dženifer Lopez 3 puta nedeljno radi naporan kardio trening. To je nekada trčanje, nekada vožnja bicikle, nekada plivanje. Njen kardio trening uključuje mešovite vežbe, jer se tako dolazi do najboljih razultata.

Ona se danas može pohvaliti ravnim stomakom, oblikovanom zadnjicom i sjajnom kondicijom. Tvrdi da tajna njene postporođajne bitke sa kilogramima nije samo u dijeti, nego i u vežbanju koje je pomoglo da se masa na njenom telo ravnomerno rasporedi. Do cilja ju je doveo redovan kardio trening koji je pomogao da potroši kalorije, a zatim veliki broj trbušnjaka i čučnjeva i vežbe za podizanje zadnjice. Ove vežbe često su dodatno otežane tegovima. Biti uporan i disciplinovan je ključ uspeha kada su treninzi u pitanju. Sama priznaje da ponekad nije raspoložena za rekreaciju, ali uvek natera sebe na to. Retke su situacije kada ona preskače vežbanje.

Važno je voleti sebe i nositi pozitivan stav

Da biste izgledali sjajno, nije dovoljno da budete lepi spolja. Vaša lepota dolazi iznutra. Zato Dženifer često ističe važnost samopouzdanja i ljubavi prema sebi.

Važna je pravilna ishrana i naporan trening, ali sve je to uzalud ako to ne znaš da nosiš na pravi način i ako imaš komplekse.

Nije strašno ako prekršiš svoje pravilo pa ponekad i posegneš za kolačem ili slatkišem. Treba biti dobar i prema sebi, a ne samo prema drugima. Time nećete odmah upropastiti svoje napore da smršate, ali imajte meru.

Pozitivan stav je veoma bitan, jer to je ono što čini harizmu jednog čoveka. Zato se ona trudi da bude okružena ljudima koje voli i da se često smeje, kao i da ponekad odvoji malo vremena za sebe. To može biti teško kada ovako naporno radiš. Ipak, par minuta meditacije i dubokog disanja dovoljno je da osveži i um i telo.

Sada znate! Da biste ostali dugo u cvetu mladosti, potrebno je da se osećate mlado iznutra. To ćete postići pre svega dobrim odnosom prema sebi. Fizičke vežbe, pravilna ishrana i izbacivanje loših navika samo su neki od načina da sebi to i dokažete. A onda, osmeh na lice, pa pokažite to i ostatku sveta!

Izvor: minutzamene
Foto: Twitter/#WHT
Foto: Instagram/printscreen/fitnessworkout018

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter