Izvor:
27.05.2019 u 11:19
0

POVEDITE RAČUNA O UNOSU KALORIJA: Zbog čega je važno da promenimo svoj stav o hrani?

S dolaskom leta, dugo odlagana obećanja o promeni načina ishrane stupaju na snagu. Međutim, obično s ovim promenama počinjemo na pogrešan način, tako što ćemo hranu odvojiti u dve grupe, na ono što smemo jesti i ono što nesmemo. Sa druge strane, hrana zaista ne mora biti nužno dobra, ili loša za nas, prema onome što smo negde čuli, ili pročitali. Hrana se sastoji od makronutritijenata (proteina, ugljenih hidrata i masti) i mikronutritijenata (vitamina i minerala), pa na osnovu toga šta želite da unesete u svoj organizam, treba da izaberete namirnice, koje će vam to i omogućiti, bez obzira da li bi ih “po savetu nutricioniste” trebalo jesti.

Da bismo funkcionisali tokom celog dana, potrebna nam je snaga i energija, koju ćemo uneti putem naših obroka, kako bismo bili sposobni da obavimo sve dnevne aktivnosti.

Promena stava prema hrani, prvi je korak ka uspešnom menjanju prehrambenih navika, a onda i životnog stila i fizičkog izgleda. Zato je veoma važno da je osnovna razlika između “dobre” i “loše” hrane zapravo u njihovim nutritivnim vrednostima, odnosno u sastavu mikro i makro nutritijenata. Vaša promena počeće u trenutku kada shvatite da brokoli ima mnogo više hranljivih sastojaka,

Poenta ove priče zapravo je da ne morate ničega da se odreknete, već možete da se hranite zdravo i da s vremena na vreme uživate u “slatkom grehu”, samo ako pronađete balans i dozirate količinu dobrih i manje dobrih namirnica u svom obroku, kao i porciju, koja vam je zaista dovoljna, za taj obrok. Jer ona farmaceutska filosofija “Razlika između otrova i leka je u dozi.” potpuno je primenljiva i na našu ishranu.

Još jedna važna stvar, kada govorimo o odnosu prema hrani je da ćemo se mnogo zdravije hraniti, kada prestanemo da robujemo tome šta je “dobro”, a šta “loše”. Naravno da ćete se truditi da jedete zdravo, kako biste se osećali bolje, ali postoje oni dani, kada vam se zaista jede nešto slatko i tih dana, priuštite sebi parče torte, jer to je zdrav pristup prema hrani, da slušate svoj organizam!

Postoji nekoliko jednostavnih saveta, koji će vam postati navika i koji će vam zaista pomoći da promenite stav o sopstvenoj ishrani, ako ih se budete pridržavali neko vreme.

Mislite o onome što jedete

Kada pripremate svoje obroke, razmislite o balansu. Ukoliko tog dana jedete piletinu za ručak, potrudite se da u svoj obrok ubacite i neko povrće, ali i ugljene hidrate. Kada planirate svoj obrok, ne razmišljajte da li je hrana koju spremate dobra ili loša, već koje nutritijente već posedujete na tanjiru i koje biste mogli da dodate, kako biste u jednom obroku uneli što više hranljivih sastojaka u svoj organizam.

Pronađite balans

Jasno je da neće svaki obrok koji jedete biti maksimalno hranljiv i to je potpuno uredu. Bitno je da osluškujete svoj organizam i podarite mu balans koji mu odgovara. Dakle, ako danas doručkujete zdrav smuti i pojedete grilovano meso i povrće za ručak, zaista nećete mnogo naštetiti svom organizmu, ako za večeru pojedete jedno parče pice, ali budite karakter i zadržite se na jednom parčetu.

Naučite da dozirate sebe

Neka vaša osnovna ideja bude, da je život jedan i da u njemu treba uživati i zato je sasvim uredu da uživate u omiljenoj krofni, sve dok znate kako da dozirate tu vrstu namirnica u svoj svakodnevni meni. Kada to naučite, nećete morati ničega da se odreknete, a brojke na vagi će i dalje biti baš one koje vi želite.

Kada promenite način razmišljanja o vašoj ishrani, primetićete kako više uopšte niste opterećeni, a ne gojite se i ne osećate se tromo. To je zato što ste prvi put, nakon dužeg vremena, umesto svoj mozak, pretrpan mnogim informacijama, o zdravom načinu života, kog se gotovo niko ne pridržava, poslušali svoj organizam i počeli da mu ugađate bez opterećenja i u zdravim dozama!

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter