Izvor:
03.06.2019 u 14:36
0

Kako nastaje nadutost? Konačno saznajte šta je uzrok nadutosti i kako je sprečiti! (FOTO)

Naslovna: Autor Pixabay

Ne mali broj nas se konstantno žali na problem nadutosti, ali još manji broj nas je svestan kako do ovog stanja dolazi i kako ga se rešiti.

Nadutost predstavlja nagomilavanje gasa u digestivnom sistemu. Ovo stanje može izazvati mnogo nevolja i neprijatnosti. Vrlo često se javlja kao rezultat konzumiranja određene vrste hrane, ali može biti znak i ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Kako se nadutost stvara? Gasovi se u našem digestivnom sistemu sakupljaju na dva načina: gutanjem vazduha dok jedemo i pijemo, i varenjem hrane. Kada jedemo, pijemo ili progutamo pljuvačku, mi takođe progutamo sitne količine vazduha. Ovaj progutani vazduh se akumulira u crevima. Kada varimo hranu gas, uglavnom u obliku vodonika, metana i ugljen-dioksida se oslobađa. Kako se gas nakuplja, telo mora da ga eliminiše, bilo kroz usta, podrigivanjem, ili “puštanjem vetra” putem analnog prolaza. Gastroenterolozi procenjuju da većina ljudi ispušta gasove prosečno oko 14 puta dnevno. Ako gasove imate češće od ovog proseka, verovatno ste prekomerno naduti.

Neki od razloga zbog kojih možete gutati više vazduha nego što je normalno uključuju korišćenje žvakaćih guma, cigareta, sisanje predmeta kao što su vrhovi olovaka, ispijanje gaziranih pića i konzumiranja određene vrste hrane.

Nadutost može biti rezultat normalnih telesnih procesa. Izvori nadutosti mogu biti egzogene ili endogene prirode. Egzogeni izvori nadutosti su oni koji dolaze spolja. Gutamo vazduh kada jedemo, pijemo ili progutamo pljuvačku, naročito kada se proizvodi višak pljuvačke. Endogeni izvori nadutosti su unutar creva. Gas može nastati kao rezultat probave određene hrane, tj. kada se hrana ne razloži u potpunosti.

Ako hrana nije potpuno svarena u stomaku ili tankom crevu, javlja se nadutost. Neke vrste namirnica posebno mogu pogoršati nadutost: mlečni proizvodi, mahunarke kao što su pasulj ili sočivo, neke vrste žitarica- ječam, pšenica, raž, veštački zaslađivači u proizvodima, gazirana pića.

Takođe, neke hronične bolesti kao što su Kronova bolest, ulcerozni kolitis, divertikulitis, problemi sa žučnom kesom, gastroenteritis i druge crevne infekcije mogu dovesti do nadraženosti i blokade creva. U tim situacijama je potrebna hitna medicinska pomoć i intervencija.

U većini slučajeva, osim ako se ne radi o nekim ozbiljnijim stanjima, nadutost ne predstavlja ozbiljan problem. Za rešenje problema nadimanja najčešće je dovoljna samo promena u načinu ishrane što uključuje: manje i češće obroke, lagano žvakanje hrane, izbegavanje žvakaćih guma i gaziranih pića, cigareta, određenih vrsta mahunarki i ugljenih hidrata, korišćenje mlečnih proizvoda sa manjom količinom laktoze. Redovno upražnjavanje fizičke aktivnosti takođe može pomoći da se oslobodite nadutosti.

Za uspešno saniranje nadutosti i gasova rešenje nudi Flobian® potpuno prirodan dijetetski suplement koji pomaže kod nadutosti i gasova.

Autor: Promo Abela Pharm

Flobian® sadrži 20 milijardi dobrih bakterija Lactobacillus plantarum 299v, koje ispoljavaju svoje korisne efekte vezujući se za povrišnu creva.

U borbi protiv nadutosti i gasova u stomaku, Flobian® deluje direktno na uzrok problema jer posebnim patentiranim mehanizmom sprečava vezivanje štetnih bakterija, kao i apsorpciju njihovih toksina preko ćelija crevnog epitela, i na taj način smanjuje nastajanje gasova u stomaku.

Samo jedna kapsula / kesica preparata Flobian® dnevno, dovoljna je za uklanjanje nerpijatnog osećaja nadutosti kao i da se eliminišu gasovi u stomaku kod čak 95% osoba.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter