Izvor:
06.06.2019 u 19:27
0

POČELA JE SEZONA PARADAJZA: Benefiti su brojni, a evo koje vitamine sadrži!

Paradajz vlada našim jelovnikom od leta do jeseni i poboljšava ukus doručka, ručka i večere.

Da li je paradajz otrovan?

Sve do devetnaestog veka, paradajz se smatrao otrovnim. Italijani su odbacili mit o "otrovnoj jabuci" i pretvorili ga u "zlatnu jabuku", što znači "pomi d'oro". Francuzi su nazvali paradajz "jabuka ljubavi", prepoznajući ga kao afrodizijak. Danas su svakodnevno prisutni na našim stolovima. I sva sreća, jer sastojci sadržani u njima blagotvorno utiču na naše zdravlje.

Da li znate kome dugujemo prisustvo paradajza našem meniju?

Kristofer Kolumbo koji je otkrio Ameriku je tokom svog putovanja na nepoznati kontinent bio prvi koji je probao paradajz.

Paradajz – vitaminska bomba!

A, B, C, E i K – samo su neki vitamini koji se nalaze u paradajzu. Njihovo redovno konzumiranje pozitivno utiče na kožu, kosu i nokte. Zahvaljujući sadržaju likopena, paradajz odlaže starenje. Sadrži mnogo minerala kalijuma i kalcijuma neophodnih za pravilno funkcionisanje tela.

Danas je možda iznenađenje što je paradajz u Evropi prvobitno uzgajan kao ukrasno bilje – u Francuskoj, na primer, smatrali su ga najlepšim ukrasima vidikovaca. Od tada se mnogo toga promenilo, a kulinarska upotreba je potpuno potisnula razmatranja dizajna. Razlikujemo mnoge vrste paradajza, a time i njihovu različitu upotrebu u kuhinji:

Dugački paradajz, tzv. jaje, ima malo soka, dok se većina ploda sastoji od mesa. Zbog toga se veoma dobro ponaša u procesu sušenja. Paradajz malina, kao najslađi među paradajzom i najkompletniji u ukusu, savršeno se slaže sa salatama. Lako ih prepoznajemo zahvaljujući neobičnoj boji. Obični crveni paradajz, koji je blago kiselog ukusa, najpogodniji je za supe. Najbolji paradajz jedemo krajem leta i početkom jeseni, kada povrće ima najkompletniji ukus. Međutim, ovde se ne radi samo o vrednostima ukusa.

Paradajz je pun vitamina i mineralnih soli. Oni organizmu daju beta-karoten ili provitamin A, koji je uključen, između ostalog, u održavanju ispravnog stanja kože. Ako više volimo paradajz koji se prerađuje nego sirov, nemamo razloga da brinemo – dešava se da supa od paradajza sadrži dvostruko više likopena od sirovog paradajza. Konzumiranje paradajza je takođe poželjno nakon fizičkog napora, posebno kada je kiseo, zbog bogatstva kalijuma.

Paradajz na stolu i na šta treba obratiti pažnju

Prilikom odabira paradajza obratite pažnju da plodovi nisu tvrdi ili nisu potpuno sazreli. Ako ste kupili nezreli paradajz, ostavite ih na prozorskoj dasci nekoliko dana. Uskoro bi trebalo da steknu pravu boju i ukus.

Kada birate paradajz za specifično jelo, uzmite u obzir da su manji paradajz obično slađi, da imaju bolji miris i intezivniji ukus. Šta osigurava ovaj jedinstveni ukus? Pa, paradajz sadrži aminokiselinu sa glutaminskom kiselinom koja im daje prepoznatljiv ukus. Što je paradajz zreliji, bogatiji je ukus i veći sadržaj glutaminske kiseline. Važno je zapamtiti da se u paradajzu može uživati i zimi, tokom sezone pripremaju se sušeni paradajz u salamuru ili domaći kečap.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter