Izvor:
21.06.2019 u 23:34
0

NAUČNICI OTKRILI: Jednom namirnicom možete preduprediti rak debelog creva!

Poznato je da jogurt ima dobrobiti za organizam, a jedna studija pokazuje da može i da pomogne u borbi protiv raka.

Naučnici su testiranju podvrgli 33.000 muškaraca i skoro 56.000 žena.
Svi su imali endoskopiju između 1986. i 2012. godine kako bi proverili da li dolazi do rasta izraslina na crevima. Svake četiri godine oni su istraživačima govorili koju količinu jogurta su konzumirali.

Tokom istraživanja, više od 5.800 muškaraca razvilo je polipe na debelom crevu, kao i više od 8.100 žena. Abnormalni rast, koji se naziva i adenomom, prethodi nastanku raka.

Muškarci koji su konzumirali jogurt dva ili više puta nedeljno imali su 26 posto manji rizik za razvijanje vrste adenoma koji će verovatno postati kancerogeni. Međutim, istraživači nisu pronašli istu korist kod žena.

Njihov rizik za nekancerozne adenome bio je 19 posto niži, otkrili su istraživači.

"Ovi podaci ukazuju na to da pojedine karakteristike jogurta, kao što je njegova potencijalna uloga u menjanju prirodnih bakterija u našim crevima, može da ima preventivno delovanje kod raka", rekao je istraživač Endrju Čan.

Ali, naučnici upozoravaju da studija ne dokazuje da jogurt samostalno sprečava rak debelog creva, već da može samo da pomogne u borbi protiv ove opake bolesti.

Tačnije, rezultati su pokazali da Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, dva tipa dobrih bakterija koje se obično nalaze u jogurtu, mogu da smanje prisutnost faktora koji uzrokuju rak debelog creva.

Takođe, istraživači otkrivaju da jogurt može i da smanji kiselinu u crevima, stvarajući povoljno okruženje za ove korisne bakterije. Pored toga toga, jogurt pomaže u borbi protiv upala.

"Ovi nalazi zahtevaju dodatnu potvrdu u drugim grupama ispitanika, te dodatni rad na razumevanju mehanizama kojima jogurt može da utiče na zdravlje creva", rekao je Čan.

Međutim, nisu pronašli značajnu vezu između konzumiranja jogurta i smanjenja rizika od nastanka adenoma kod žena.

Stil
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter