Izvor:
24.06.2019 u 19:50
0

PREPOZNAJTE NEDOSTATAK VITAMINA I MINERALA: Vašem telu fali OVO!

Vitamini i minerali su nešto bez čega je funkcionisanje organizma ugroženo i zbog toga treba pratiti specifične znake koji upućuju na to.

Simptomi nedostatka vitamina A su: suve oči, noćno slepilo, suv skalp i dijareja. Šargarepa, bundeva, tuna i batat su namirnice koje, ukoliko se često jedu, mogu da obezbede dovoljno tog vitamina.

Vitamin C se nalazi u citrusima: limunu, grejpfrutu, mandarinama, pomorandžama. Za zdrav organizam je potrebno uneti 85mg vitamina C dnevno. Simptomi koji ukazuju da ne unosite ovu preporučenu količinu jesu slabo zarastanje rana, upala desni, depresija, sklonost ka modricama, povišen krvni pritisak i krvarenje desni ili nosa.

Dugotrajni nedostatak vitamina D utiče na kvalitet kostiju, imunitet, a dovodi i do pojave, slične aknama, na bedrima, rukama, obrazima i zadnjici. Treba izbegavati hranu koja sadrži zasićene mast i zameniti je ribom i bademima.

Ispucale usne, problem sa kosom poput opadanja i lošeg kvaliteta, crvenilo su znaci da nema dovoljno vitamina B. Ovo je vitamin koji mora svakodnevno da se unosi, jer su simptomi vidljivi odmah, a nalazi se u mahunarkama, crvenom mesu, jajima.

Ukoliko imate grčeve u mišićima, česte glavobolje i nemate koncentraciju, verovatno vam nedostaju kalcijum, kalijum i magnezijum. Da biste ovaj problem rešili u ishranu treba uvesti banane, bobičasto voće, ali i lisnato povrće poput spanaća i kelja.

Nedostatak gvožđa, najvažnijeg minerala u organizmu, manifestuje se bledilom, vrtoglavicama, stalnim osećajem hladnoće i otežanim disanjem. Gvožđe se nalazi u spanaću, orašastim plodovima, semenkama, cvekli, koprivama, kakau i ribi.

Ukoliko zaista želite da rešite problem sa nedostatkom bilo kog vitamina ili minerala, potrebno je da promenite prehrambene navike i da raznovrsna ishrana bude svakodnevna, a ne samo onda kada se problem pojavi.

Ako je to nešto što ne možete da ostvarite, uvek možete uvesti dodatak ishrani u obliku tableta, naravno uz savetovanje sa lekarom ili farmaceutom.

b92.net
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter