Izvor:
08.09.2019 u 09:51
0

NUTRICIONISTI OTKRIVAJU: Ovih 8 namirnica ne spadaju u zdravu hranu!

Svi znaju da čips, keksi, beli hleb i slatki sokovi nisu najpoželjnije namirnice u ishrani, ali postoji hrana za koju mislimo da su dobri za nas, iako to nisu.

Naime, nutricionisti otkrivaju kako ljudi imaju pogrešnu viziju zdrave ishrane, u koju nikako ne spadaju sledećih 8 namirnica

Voćni jogurt

Hranjivi mlečni proizvodi po svojoj definiciji ne bi trebalo da budu slatki. Iako je jogurt dobra hrana za telo i probavu, onaj s dodanim šećerom ili voćem to nije. On može biti desert, ali i to bi trebalo biti retko. Zapravo, voćne jogurte i slične proizvode treba doživljavati kao povremenu poslasticu, poput čokolade.

Nutricionisti ističu kako je potrebno čitati deklaracije i izbegavati mlečne proizvode koji sadrže zaslađivače i skrob i bolji je da sami pravite voćne jogurte sa svežim voćem, začinima, ekstraktom vanile i prirodnim jogurtom.

Pirinač

Sa nutricionističke strane, beli pirinač manje je korisna za našu prehranu od belog hleba. Ona sadrži ogromne količine ugljenih hidrata koji goje. Ako volite pirinač, bolje je da jedete integralni ili crveni i ne treba jesti maksimalno jednom u dve nedelje.

Peršun

Iako je peršun kao začin sam po sebi zdrav, on u jelima može biti štetan – jer može emitovati nitrate i doslovno se pretvoriti u otrov nakon 30 minuta. To se događa ako se svež peršun stavlja u salatu, majonezu ill pavlaku i tako stoji pre posluživanja. Zbog toga nutricionisti savetuju dodavanje peršuna neposredno prije jela, tako da on dalje sadrži sve korisne nutrijente.

Gotovi prelivi

Da li ste primetili da domaći prelivi imaju posve drugačiji okus od onih kupovnih? Tajna je u pojačivačima okusa, ali i u gomili šećera u njima koja ih čini bombom. Naravno da je proizvođačima jeftinije dodati šećer u umak nego pravi paradajiz, to ih pretvara u nutritivno smeće. Da bi obogatili okus, radije dodajte masline, maslinovo ulje, med, senf, beli luk, biber i slične začine.

Sušeno voće i čips

Čips od voća postao je sve popularnija grickalica kao nekakva zdravija alternativa, ali to baš i nije istina, kažu nutricionisti. Naime, voćni čips se proizvodi istim postupkom kao i onaj klasični od krompira – pržeći ih u ulju. I ne samo to, već čips od voća može sadržavati jednak broj kalorija, kao i onaj obični. Nažalost, pošto prođe kroz proces proizvodnje, voće izgubi sve ono zdravo u sebi. Slično važi i za sušeno voće kojim se raznim postupcima produljuje vijek trajanja. Osobito treba izbjegavati sušeno voće koje je svijetle boje ili mekano to znači da je više kemijski obrađeno.

Izvor: glossy.espreso.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter