OPREZ SA VEGANSKOM ISHRANOM: Ugroženi smo od mogućeg 'odumiranja' mozga!

 Sa veganskom ishranom morate da budete veoma oprezni, pogotovo ako je u pitanju ishrana dece.

Moderna veganska ishrana može da snizi koeficijent inteligencije kod mlađih generacija i to zbog nedostatka hranjivih sastojaka koji su potrebni za zdravlje i funkcionisanje mozga, tvrdi nutricionistkinja Ema Derbišir. Naime, ishrana koja je bazirana na ishrani s biljkama rizikuje nedostatak holina, hranjivog sastojka koji omogućava normalan tok nervnih impulsa, uključujući i intelektualne procese kao što je pamćenje. Holin koji se nalazi u mesu, ribi, jajima i mlečnim proizvodima veoma je važan i u trudnoći jer doprinosi zdravom razvoju detetovog mozga.

- Veoma je važno upozoriti javnost na ovu činjenicu jer trend veganske ishrane može imati dalje posledice za unos holina. Ugroženi smo od mogućeg 'odumiranja' mozga. Dijete na bazi biljaka su sjajne za okolinu, ali u pogledu smanjenja unosa holina, koji je veoma važan za razvoj mozga fetusa jednostavno nisu dobre - rekla je dr Derbišir.

Holin proizvodi i jetra, ali količine nisu dovoljne da bi se zadovoljile potrebe ljudskog organizma, zbog toga ih moramo dobiti iz prehrambenih i suplementarnih izvora. Ona je zabrinuta zato što istraživanja tržišta sugerišu da se u Velikoj Britaniji jede manje mesa nego ikada pre. Naime, kompanija za istraživanje "Kantar Worldpanel" izvestila je da u poslednje dve godine 21 odsto domaćinstava u Velikoj Britaniji smanjilo unos mesa.

Deset odsto domaćinstava u Velikoj Britaniji uključuje vegansku ili vegeterijansku prehranu.

 

Izvor: B92
Foto: Unsplash/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro