Izvor:
30.11.2019 u 13:03
0

ZABLUDA, ZABLUDA, ZABLUDA Pet stvari koje donosi šećer

Zabluda 1: „Sav šećer je loš šećer.“

Verovatno ste već previse puta slušali kako treba jesti manje šećera. I u toj sugestiji nema ničeg lošeg. Ali problem količine šećera nije tako jednostavan, jer najgrešniji za to što ga unosimo puno jeste takozvani “dodatni šećer”, koji čini da razne namirnice budu ukusnije, a može se naći u gomili proizvoda za koje ne biste pomislili da sadrže šećer, kao što je voćni jogurt ili grickalice.

Prirodni šećer iz voća ili mleka ima tu prednost da dolazi u paketu sa drugim hranljivim sastojcima, pre svega vlankima, koje omogućavaju ravnomerniju apsorpciju i bolju iskorišćenost šećera.

Zabluda 2: Minimalno prerađeni ili prirodni šećeri su bolji za zdravlje

Tačno je da minimalno prerađeni zaslađivači, pre svega med, sadrže i druge hranljive sastojke za razliku od belog ili smeđeg šećera. Ali količine tih sastojaka su minimalne i zanemarljive. Gledano čisto metabolički, vašem telu je svejedno odakle dobija šećer, jer svi šećeri su isti u smislu da ih digestivni trakt razgrađuje na monosaharide, koji su ono što organizam apsorbuje. I svi vrede 4 kalorije po gramu, tako da svi imaju iste posledice po vašu težinu.

Zabluda 3: Samo izbacite šećer da biste smršali

Naravno, ograničenje unosa šećera vam neće škoditi ako želite da smršate. Ali, pored toga i pre svega morate biti svesni ukupnog unosa kalorija. Veoma se lako i često događa da ljudi zamene slatku hranu drugom namirnicom koja zapravo sadrži više kalorija, ali smatraju da je je bolja za zdravlje jer nije slatka. Dijeta sa malo šećera ili bez šećera ne može garantovati gubitak kilograma.

Zabluda 4: Ma, izbacite šećer u potpunosti

Različite zdravstvene organizacije imaju različite preporuke za količinu šećera koju bi trebalo unositi na dnevnom nivou, ali svi se slažu da u zdravoj ishrani ipak ima mesta za malo šećera. Zvanični vodič za ishranu koji izdaje američka vlada kaže da odrasla osoba koja jede 2.000 kalorija dnevno treba da ima unosi manje 50 grama dodatnog šećera dnevno. Ali Američko udruženje za srce kaže da bi žene trebalo da unose manje od 6 kašičica (25 grama), a muškarci manje od 9 kašika (36 grama) dnevno. Stoga je pametno da ga unosite manje, ali to ne znači da ne smete uopšte da jedete slatko. Ključ je, kao i uvek, umerenost. I uvek se možete okrenuti alternativama za šećer, zaslađivačima, ako želite manji unos šećera i kalorija.

Zabluda 5: Šećer je poput droge

To je baš dosta pojednostavljeno i samim tim ne baš i tačno. Stručnjaci znaju da unos šećera stimuliše nervne tokove u mozgu koji su povezani sa osećajem zadovoljstva i nagrade. Neki od tih nervih tokova koje se preklapaju mogu proizvesti efekte slične korištenju stimulativnih supstanci, ali to ne znači da izazivaju zavisnost. E sad, svi znamo ili smo čuli za to da kada jedeš slatko želiš još, da posle toga brže padneš i da ti treba još da te „podigne“ i slične priče. Razlog tom je što unos slatkih namirnica čini da vam šećer u krvi brzo skoči, ali i brzo padne, što izaziva osećaj umora, malaksalosti, bezvoljnosti, pa čak i glavobolje. Nedavna analiza Evropskog časopisa za ishranu pronašla je veoma malo dokaza za tvrdnju da šećer ima zavisna svojstva. Časopis Scientific American je takođe primetio da se sa šećera veoma lako možemo „skinuti“, dovoljna je promena životnog okruženja.

Izvor: Blic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter