Izvor:
07.12.2019 u 02:56
0

SPAS U PRIRODNIM NAMIRNICAMA: 4 začina koji će vam pomoći da se izborite sa virusima!

Smena godišnjih doba i hladnije vreme donosi veće izazove za naš imunitet. Ne možemo da utičemo na to da li će nas neki virus napasti ili neće, ali možemo da ojačamo organizam kako bi se lakše izborio sa virusima. Većina ljudi najčešće posegne za određenim suplementima, a malo ko se okrene prirodnim antibioticima.

U borbi protiv virusa i bakterija spas potražite u prirodnima namirnicama, a obzirom da je velika verovatnoća da ove namirnice već imate u svom domu, iskoristite sve njihove blagodeti.

Beli luk

Jako moćan začin koji rasteruje čak i vampire. Zamislite tek koliko je dobar u borbi protiv virusa i bakterija. U narodu najpoznatiji sinonim za beli luk je prirodni antibiotik i ujedno je najbolja preventiva. Efikasno ubija viruse i gljivične infekcije, snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi. Odličan je antioksidans, riznica je vitamina i minerala, trebalo bi ga uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Obzirom da beli luk ima izrazito jak miris peršun je taj koji uspešno eliminiše neprijatni zadah.

Đumbir

Poreklom iz Kine ovo je namirnica koja se već hiljadama godina koristi na više načina: kao lek, začin, hrana i sredstvo za ulepšavanje. Ključna je namirnica u ajurvedskoj medicini. Bogat je vitaminom B, kalijumom, manganom, bakrom i magnezijumom, a njegov glavni sastojak, gingerol, poboljšava rad creva. Kod nas se može kupiti u obliku sirupa, praha ili svež, a konzumira se na više načina. Može se rezati i grickati sirov, kandirati ili piti kao čaj. Pomaže kod mučninei problema sa varenjem, a ubrzava metabolizam, sagorevanje masti i mršavljenje i odličan je za detoksikaciju, posebno kod pušača.

Peršun

Malopre smo ga pomenuli da je odličan u suzbijanju neprijatnih mirisa, ali trebalo bi i naglasiti da je izuzetno bogat mineralima i vitaminima. Posle šipka i borovnice, peršunov list sadrži najviše vitamina C, više i od limuna. Tu su i vitamin A i oni iz B grupe, među kojima je i izuzetno redak B 12, važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Bogat je mineralima poput: gvožđa, kalcijuma, mangana, magnezijuma i bakra. Snažan je diuretik, podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, reguliše krvni pritisak, smiruje nervni sistem. U narodu se ova biljka koristila čak i za lečenje slabovidosti, kao i za ublažavanje problema sa bešikom i mokraćnim kanalima, te je peršunov čaj broj jedan u lečenju.

Kurkuma

Potiče iz Azije ali se u poslednje vreme sve više se koristi kod nas. On povoljno deluje na rad mozga i srca, a najnovije naučne studije dokazuju njegovu snažnu antikancerogenu aktivnost. Ima izuzetno antioksidantno, protivupalno, antivirusno i antibakterijsko dejstvo. Koristiti kao dodatak salatama, jelima od mesa i povrća. Glavni sastojak ovog začina, kurkumin koje se u Indiji naziva “sveti prah”, jer ima čudesan učinak na celokupan organizam. On je taj koji kurkumi i kariju daje jarku žutu boju, a ljudima pomaže u prevenciji mnogih bolesti, poput dijabetesa, povišenog holesterola, raka debelog creva, depresije.

Izvor: Lepota i Zdravlje
Foto: Pixabay/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter