Izvor:
11.05.2016 u 19:29
0

VIŠNJIČICA ROD RODILA: Evo zašto ih treba JESTI

Prvi razlog zašto treba jesti višnje,a i trešnje je što nedavno istraživanje je pokazalo da je sok od višanja isto toliko dobar kao i lekovi kad se tiče sniženja visokog krvnog pritiska.

Snižavaju pritisak. Istraživanja objavljeno ovog meseca u časopisu American Journal of Clinical Nutrition utvrdilo je da je konzumacija soka od višanja, u pogledu sniženja visoko krvnog pritiska, isto tako dobra kao i uzimanje lekova protiv visokog pritiska. Kod ispitanika koji su popili 60ml koncentrata višnje razređenog vodom pritisak je opao 7% u naredna tri sata. To je dovoljno da se smanji rizik od šloga za 38%, a od srčanih oboljenja za 23%. To istraživanje su obavili naučnici Univerziteta Nortumbrija.

Pomažu oporavak mišića. Višnje/trešnje mogu da smanje oštećenja mišića i bolan osećaj ukočenosti nakon intenzovnog treninga. To postižu zato što su bogate antocijaninima, moćnim antioksidansima koji imaju antiupalna svojstva.

Poboljšavaju rad mozga. Članak objavljen u časopisu Critical reviews in food science and nutrition pokazao je da konzumiranja višanja/trešanja može čak da ublaži i simptome Alchajmerove i Hantingtonove bolesti.

Smanjuju upale. Višnje sadrže dva moćna jedinjenja, antocijane i bioflavonoide. Jedno drugo istraživanje, nedavno objavljeno u pomenutom časopisu, pokazalo je da konzumacija višanja smanjuje nekoliko biomarkera povezanih sa hroničnim upalnim bolestima. Kako tvrde naučnici, sok od višanja može da ublaži upalu zglobova kod ljudi koji pate od artritisa i gihta.

Dobar izvor vitamina C. U 150 grama višanja, odnosno trešanja, nalazi se četvrtina preporučenog dnevnog unosa vitamina C, kao i preko 2 grama biljnih vlakana, što je više od polovine preporučenog dnevnog unosa.

Pomažu da zaspimo. Trešnje su prirodan izvor melatonina, hormona koji pomaže da dobro spavamo. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal od Medicinal Food utvrdilo je da posebno sok od višanja pomaže osobama koje pate od nesanice da zaspe.

Happytv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter