Izvor:
12.03.2017 u 03:23
0

OVO SIGURNO NISTE ZNALI :Evo šta se desi u telu ako svaki dan jedete jaja!

Nutricionisti tvrde da je odlična ideja svaki dan jesti jaja jer su odlična za naše zdravlje. U njima ima holina, koji je odličan za obnavljanje moždanog tkiva, kao i za dobar rad mozga i pamćenje. Zatim jaja su odlična i za smanjenje lošeg holesterola, a bogata su i mineralima poput selena i vitamininima B12 i D.

Nuticionisti kao osnovne prednosti jaja u svakodnevnoj ishrani navode sledeće:

Jačaju imuni sistem – Dobro je poznato da dobar imunitet čuva zdravlje jer se lakše bori protiv virusa i bakterija. Samo jedno jaje sadrži otprilike četvrtinu količine selena – elementa u tragovima koji poboljšava imunitet i reguliše hormone štitne žlezde.

Bogata su raznim vrstama hranljivih stvari – Jaja obiluju vitaminima A, D, E i B-12, kao i gvožđem, folnom kiselinom, kalcijumom i omega-3 masnim kiselinama.

Sadrže najkvalitetnije proteine – U većoj količini od onih u mesu ili mleku, tvrde stručnjaci. Na primer, jedno jaje ima proteina kao 30 grama mesa.

Odlična su za dobar vid – Jaja sadrže dve aminokiseline, lutein i zeaksantin, koje imaju jako pozitivan učinak na oči. Redovnom konzumacijom smanjuje se rizik od nastanka očnih bolesti. Te aminokiseline se nalaze u žumancetu.

Pomažu u kontroli težine – Jaja će vas zasititi bolje od nekih drugih namirnica pa ako svako jutro pojedete jaja, bićete manje gladni tokom dana, manje ćete jesti i tako nećete gomilati suvišne kilograme.

Jačaju kosti, kosu i nokte – Puna su vitamina D i kalcijuma koji jača kosti. Redovno konzumiranje jaja može da spreči razvoj osteoporoze. Osim toga, aminokiseline i minerali koji se nalaze u njima, odlični su za jačanje kose i noktiju, prenosi RemedyDaily.

Jaja su, baš kao i puter, već godinama kamen spoticanja za mnoge nutricioniste – čas su jako zdrava, čas su nezdrava i ne treba ih jesti nikad. Ono što se logično nameće kao zaključak jeste da ih treba jesti umereno – a to znači najviše osam jaja u toku nedelje. Posebno su zdrava barena bez dodatka masnoće.

Ipak, imajte u vidu da ne treba preterivati – jer mogu da dovedu do skoka holesterola.

24sata
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter