parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

KADA SE OSEĆATE TUŽNO: Ovo su namirnice koje popravljaju raspoloženje!

 

Namirnice koje unosimo mogu imati veliki uticaj na našu energiju. U mozgu se događaju složeni hemijski procesi koji na nedostatak neke supstance reaguju neraspoloženjem. Ovih devet namirnica poboljšavaju vaše raspoloženje i čine vas zdravim.

1. Crna čokolada 

Svima je poznato da se osećamo bolje kada posegnemo za čokoladom. Čokolada će poboljšati vašu energiju ali će vam i poboljšati protok krvi, fokus i jasnoću. Savetuje se da vaš odabir bude crna čokolada. Iako je mlečna ukusnija, ona se uglavnom svede na mleko i šećer. Kvalitetna crna čokolada ima veću koncentraciju akrtivnih sastojaka. 


 

2.Špargla 

Osnovna supstanca u našem mozgu koja čini da se osećamo dobro nalazi se u špargli. Ovu supstancu u velikoj meri sadrži i meso ćurke. Mala preporuka je da ne mešate šparglu i čokoladu jer postoje velike šanse da postanete hiperaktivni . 

3. Dagnje 

One će vam definitivno popraviti dan. Pune su proteina, a nisu masne i kalorične. Posebna pogodnost dagnji je posedovanje vitamina B12 koji hrani ćelije mozga. Školjke su veoma bitne za ishranu jer sadrže izuzetno zdrave elemente. 

4. Čeri paradajz 

Paradajz je bogat antioksidansima koji sprečavaju određena moždana zapaljenja i depresiju, a takođe vrše detoksikaciju organizama. U ovoj vrsti malog paradajza sadržano je više antioksidansa nego u standardnom paradajzu. Zanimljivo je da maslinovo ulje pomaže u procesu apsorpcije istog tako da ove dve namirnice treba koristiti zajedno. 

5. Blitva 

Blitva je izuzetno bogata magneziumom i hranljivim materijama, što znači da je ozbiljan regulator raspoloženja. Kao i kod soje i spanaća, ova doza magnezijuma može osvežiti vaša osećanja i pomoći vam u borbi protiv depresije. 

6. Govedina 

Veoma je bitno da poreklo mesa bude od životinje koja je prirodno i zdravo hranjena, odnosno koja je pasla dosta trave u prirodi. Trava ne sadrži masti, a zato sadrži hranljive omega3 masne kiseline. Ove supstance smanjuju hormone stresa i može imati pozitivan efekat kada dođe do topljenja masti koje se zadržavaju na stomaku. Ovde bitnu ulogu igra i gvožđe koje popravlja raspoloženje i memoriju. 

7. Grčki jogurt 

Jogurt je koktel zdravlja, proteina, kalcijuma koji pomaže varenju. Ukoliko ne unosite dovoljno kalcijuma možete osetiti razdražljivost, nervozu i depresiju. Ako se odlučite na grčki jogurt, dobićete veću porciju proteina. Obratite pažnju na skrivene kalorije, šećer i visokofruktuozni sirup kada je reč o voćnim jogurtima, upozorava Daily Entertainment. 8. Med 

Često ste čuli da šećer i rafinisan šećer nisu ni malo dobri za vas, naročito u količinama u kojim ih unosimo. Med zaista može da ponudi mnogo više nego šećer. On smanjuje upale i depresiju. Med je sama srž energije. 

9. Jaja 

Od nedavno se sve više govori o dobrom holesterolu koji se nalazi u jajima. Ona sadrže mnogo korisnih supstanci kao što su vitamin D, jodid, omega3 masne kiseline, cink i još mnogo toga što će vam popraviti dan.

 

Izvor:b92.net
Foto:Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak 19.02.2018
04:30 Dobro jutro Srbijo
07:55 Vesti
08:00 TOP - SHOP
08:15 Dobro jutro Srbijo
10:55 Vesti
11:00 Parovi Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Parovi Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:10 Parovi Jutarnja kafica
14:00 Beni Afet serija 
14:55 Parovi - Live
16:20 Posle rucka
17:45 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
19:00 UPOZNAJTE PAROVE
19:55 Bingo
20:30 UPOZNAJTE PAROVE
21:00 Ćirilica - Predsednik Aleksandar Vučić
slede Parovi - Live