Izvor:
21.03.2017 u 03:40
0

KROMPIR JE OSNOVNA NAMIRNICA U ISHRANI, ALI DA LI ZNATE OVO: On leči reumu, koristi se protiv otoka i za redovnu stolicu!

Krompir, poput hleba i pasulja, s pravom nosi epitet “naš nasušni”. Ne samo što je osnovna namirnica u ishrani većine stanovništva, već može da bude i efikasan lek kojeg uvek ima u kući. Tretiran kao hrana za siromašne, često je potcenjen, mada i danas Francuzi pričaju da je “krompir-bal” u vreme njihovih slavnih kraljeva bio najotmeniji u Francuskoj, na dvoru, na kojem su mogli da prisustvuju samo vladari i vlastela. Ne bez razloga!

Krompir su, kao preventivno sredstvo i lek, koristile naše prabake i bake, ali su za njegove vrednosti znali i vojni lekari koji su skorbut medju vojnicima lečili kuvanim krompirom. To je i bio povod da se Došle Prvog svetskog rata istraže hranljive vrednosti obične krtole.Gotovo zaboravljene recepte lečenja i samopomoći krompirom.

I dan danas svaka baka zna da ukaže prvu pomoć nekom od ukućana ukoliko se opeče. Dovoljno je da se opečeno mesto obloži kašom od nastruganog krompira i bol ubrzo mine, a ne stvara se ni plik, ni rana. Ako se topla kaša od krompira stavi na promrzla mesta, problemi će odmah nestati. U mnogim selima može da se čuje o dobrom receptu protiv zubobolje – parče presnog krompira stavi se u šupalj zub. Oni koji su isprobali ovaj recept tvrde da bol brzo prođe. Slično može da se postupi i kad nekog zaboli uvo.

Sirov sok od krompira (ne od proklijalog) može znatno da ublaži bolove u želucu, pre svega grčeve, a u lakšim slučajevima bol potpuno prestaje. Cesto se i gorušica leci ako se uzme šoljica soka od sirovog krompira. Krompir pire (bez mleka i masnoće) nezamenljiv je za one koji imaju problema sa stomakom. Neposoljen pire od krompira, kao dijetalna varijanta, upija i odvodi suvišnu želudačnu kiselinu.

Neslana kaša od kuvanog krompira smanjuje i količinu šećera u mokraći i povećava njeno izlučivanje. U slučajevima upale pluća ili akutnog bronhitisa, kaša od sirovog, izrendanog krompira može da pomogne ako se u nju natopi gaza i stavi oblog na grudi.

Ukoliko je potrebno primeniti kuru za dobijanje na telesnoj težini, kaši od krompira se mogu dodavati mleko, puter, pavlaka i jogurt (150 g kuvanog krompira
pomešati sa 40 g putera i 60 g pavlake).
Velika količina kalijuma u krompiru doprinosi boljem izlučivanju vode iz organizma, čime se smanjuje opterećenje srčanog mišića.

KROMPIR KAO LEK – IZ NARODNE MEDICINE

Protiv otoka

Naizmeničnim stavljanjem tri vrste obloga mogu da se otklone sve vrste otoka.
Prvi dan
– oblog od sirove krompirove kaše
Drugi dan
– oblog od zgnječenog svežeg lišća kelja
Treći dan
– oblog od ilovače razmućene u koncentrovanom čaju od preslice (1-2 supene kašike na 200 ml) kome se doda malo maslinovog ulja

Za redovnu stolicu

Ukoliko postoji hroničan zatvor mogu da se primenjuju specifične kure sa krompirom. Bolesnik ujutru uzima pečeni krompir sa kafom, a u podne i uveče druga jela od krompira ( najbolje u kašastom obliku). Po pravilu, trećeg dana se javlja normalna i obilna stolica, bez bola i grčeva u crevima.

Za reumu

Zbog baznog sadržaja kaša od sirovog narendanog krompira može da se koristi za oblog protiv reume i akutnog artritisa nastalog od vlage i prehlade. Ovaj oblog može blagotvorno da deluje i u slučaju bolova u predelu donjeg stomaka, pojave „divljeg mesa’,protiv svih nagnječenja, podliva i od svih oboljenja u kojima se odbacuje trulo tkivo.

Kada se izrendan sirov krompir prelije vrućom vodom, pa se ta mešavina doda toploj vodi, dobija se kupka za otečena mesta koja su zahvaćena reumom i gihtom. Ta mesta mogu da se oblažu i kašom od rendanog sirovog krompira u koju se, da bi se lakše razmazivala, dodaje vrlo malo mleka. Mleko može da bude vruće, za one koji bolje podnose toplotu ili hladno.

Za temperaturu

Na kriške isečen krompir, kao oblog za čelo i slepoočnice, snižava telesnu temperaturu i ublažava glavobolju. Ako se kriškom sirovog krompira istrljaju, ili kaškama od sirovog krompira oblože mesta zahvaćena svrabom, neprijatan osećaj brzo nestaje.

UPOZORENJE

Opasno zelenilo

Zabeleženi su slučajevi trovanja mladim klicama od krompira, proklijalim i pokvarenim krompirom, kao i onim koji je pozeleneo jer se razvijao izvan zemlje. Znaci trovanja su: glavobolja, često povraćanje, proliv, širenje ženica i opšta malaksalost.

Izvor: saveti.rs
Foto: Zdrava Srbija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter