Izvor:
22.03.2017 u 02:15
0

BUDITE OPREZNI: Ovo su odluke vezane za mršavljenje koje ne bi trebalo da donosite!

Kada ljudi misle da neće uspeti, obično odustanu i opet se okrenu nezdravim navikama, umesto da daju sebi još jednu šansu. Evo šta su to obično nerealistični ciljevi i kako ih prilagoditi tako da budete uspešni u gubitku kilaže:

1. Želite da izgubite 10 kila

To je odličan dugoročan cilj, ali tako velika brojka ume da obeshrabri sve one koji počnu sa dijetom. Stoga, postavite sebi cilj da gubite pola kilograma nedeljno. Tako ćete imati veću kontrolu nad svojim ciljevima. Sve što je potrebno jeste da uvedete jednostavne korekcije u ishranu i da uvedete tridesetominutni trening bar tri puta nedeljno.

2. Isprobali biste gotovo svaku dijetu

Nije bitno sa kojom dijetom počinjete, skoro svaka je osuđena na propast, zato što se obično oslanja na brojne restrikcije u ishrani ili unos samo određene vrste namirnica. Umesto toga, potrudite se da u okviru svakog obroka jedete proteine i povrće i sa takvom ishranom ćete s vremena na vreme moći da pojedete i po koji slatkiš, a da ne brinete o svom izgledu.

3. Planirate da jedete samo 1.000 kalorija dnevno sve dok ne smršate

Naravno, smanjenje kalorija će vas dovesti do idealne težine, ali ćete sve te kile povratiti čim počnete da jedete kao i pre. Jo-jo dijete su najgori mogući izbot. Umesto toga, konsultujte se sa nutricionistom, kako biste ustanovili koja ishrana vam najbolje odgovara.

4. Planirate da postanete vegetarijanac samo radi mršavljenja

Gubitak težine zahteva sagorevanje više kalorija nego što se unese, ali eliminisanje mesa iz ishrane neće obavezno smanjiti broj kalorija. Vegetarijanci početnici ponekad dobiju na kilaži jer su nesvesni skrivenih kalorija u hrani koju jedu. Umesto toga, možete smanjiti količinu mesa koju jedete, jer su proteini svakako bitni za sagorevanje masti. Umesto tog dela mesa koje ćete izbaciti iz ishrane, ubacite povrće, voće i cele žitarice kako biste ubrzali metabolizam i podstakli mršavljenje.

5. Hoćete da se merite svako jutro

Svakodnevno merenje nije parametar vašeg izgleda i napretka. Zadržavanje vode i delovanje hormona mogu da vam donesu čak i kilogram za samo jedan dan. Takođe, ukoliko u planu mršavljenja imate i vežbanje sa tegovima, a trebalo bi da imate, možete čak i da dobijete kilograme zbog povećanja mišićne mase, ali da pritom gubite masti i centimetre. Dakle, nemojte da merite kilograme, već centimetre, to jest obime.

6. Odlučili ste da prestanete sa brzom hranom

Potpuno eliminisanje brze hrane vam može u početku pomoći da skinete kilograme, ali ćete se posle nekog vremena osetiti uskraćenim i vratićete se starom načinu ishrane i potencijalnom prejedanju. Upravo zbog toga se preporučuje da vam 80 odsto ishrane bude zdravo, a preostalih 20 odsto ostavite sebi za užitak.

7. Smanjićete broj kalorija tako što ćete preskočiti doručak

Istraživanja su pokazala da vas preskakanje doručka vodi ka bržem gojenju, a ne gubitku kila. Ukoliko preskočite doručak, bićete gladniji kasnije i verovatno ćete jesti više hrane koja goji kasnije u toku dana. Baš iz tog razloga se preporučuje jak doručak, koji se sastoji iz proteina, vlakana i složenih ugljenih hidrata, koji će vam pomoći da ubrzate metabolizam, ali i smanjite glad kasnije u toku dana.

8. Planirate da vežbate dosta

Ova odluka nije dovoljno specifična da bi bila uspešna. Morate da imate razrađen plan treninga. Ovo naročito može biti problematično, ukoliko nikada pre niste trenirali ili ste to retko radili. Stoga, ukoliko planirate da vežbate previše i tako budete pod stalnim upalama i ako rizikujete povredu, manje su šanse da ćete imati uspeha.

kodren.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter