Izvor:
15.04.2017 u 01:38
0

OTKRIĆE NAUČNIKA: Za ovu hranu ste mislili da goji, ali ona zapravo uništava kilograme!

Da li ste ljubitelj mediteranske ishrane? Sada još više možete da uživate u pastama, jer naučnici imaju dobru vest za vas!

Testenine su poslednjih godina na lošem glasu, baš kao i hleb i smatraju se neprijateljima vitkog struka. Tako ne misli "Pastalovers" koji na svom Instagram profilu često deli fotografije raznih pasta-specijaliteta!

Međutim, naučnici kažu da je to mit i da one zapravo pomažu u gubljenju kilograma. Naime, ako je testenina uključena u mediteransku ishranu, bogatu povrćem i maslinovim uljem, zapravo se povezuje sa blagim smanjenjem indeksa telesne mase.

U studiji koju su sproveli italijanski naučnici, analizirana je ishrana više od 23.000 ljudi iz dva regiona u Italiji. Učesnici su zapisivali sve što su jeli u dnevnik ishrane, a zatim odgovarali na pitanja istraživača. Količina testenine koju su unosili na dnevnoj bazi je standardizovana i poređena sa njihovim indeksom telesne mase, kao i obimom struka i kukova.

Ispostavilo se da pasta ne utiče na gojenje, nego da čak doprinosi mršavljenju. Vođa studije Đorđo Punis kaže da podaci pokazuju da testeninu nikako ne treba eliminisati iz tanjira. “Mediteranska ishrana bazirana na umerenosti u konzumaciji i poštovanju raznovrsnosti namirnica, dobra je za vaše zdravlje”, zaključio je on dodajući da su testenine njen sastavni dio kog se ne treba odricati.

Treba imati u vidu da “umeren” obrok treba da sadrži oko 50 do 65 grama testenine. Istraživanje je objavljeno u časopisu “Nutrition and Diabetes”.

Sigurni smo da paste koje preporučuju sa Instagram profila Pastamylove su pravi raj za oči, ali i za stomak, jer ne moramo više da brinemo o masnim naslagama!

Newsweek
Foto:
Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter