Izvor:
15.04.2017 u 01:48
0

LAKO I JEFTINO: Ova salata će vam pomoći da izbacite višak tečnosti, ubrzate metabolizam i sagorite masti!

Za zdravlje i vitku figuru nema boljeg izbora od mladog luka, rotkvica i zelene salate.

Mladi luk ubrzava metabolizam
Mladi luk, bogat kalijumom, fosforom i kalcijumom, koji štite srčani mišić i kosti, kao i vitaminima B-kompleksa naziva se i prirodnim antibiotikom. Razna esencijalna ulja i lekovite aromatične supstance u njemu uništavaju štetne bakterije u usnoj duplji i crevima, a biljni hormon glukokinin snižava nivo šećera u krvi. Samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1,6 miligrama vitamina C, ključnih za održavanje jačine kostiju.

Mladi luk reguliše crevnu floru, deluje antibakterijski, pročišćava organizam i ubrzava krvotok. Preporučuje se kao važan dodatak u pripremi mesa jer smanjuje količinu kancerogenih sastojaka, a odličan je i u dijetetskoj ishrani – kaže Milka Raičević, nutricionista.
Luk potpomaže i izbacivanje viška tečnosti iz organizma, ubrzava metabolizam i sagoreva masti. Kako brzo gubi nutritivne vrednosti, mladi luk je najbolje iskoristiti dan-dva posle kupovine

Zelena salata, detoksikuje organizam
Puterica, kristalka, rimska salata, endivija, matovilac… Bilo koja od čak 200 vrsta izuzetno prija organizmu posle teške zimske hrane. Smiruje nervnu napetost, jača srčani mišić, reguliše krvni pritisak, snižava holesterol, pomaže u procesu detoksikacije. Bogata je fosforom, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, bakrom, vitaminima, a čak dva-tri lista salate mogu da obezbede dnevne potrebe vitamina A i K i folne kiseline.

– Najbolje ju je jesti sirovu, sveže ubranu, jer stajanjem gubi vitamine i minerale, a nije je preporučljivo ni unapred seći jer se tako uništavaju velike količine vitamina C – kaže naša sagovornica i dodaje da je zelena salata i pravi borac protiv viška kilograma. Bogata dijetetskim vlaknima, pomaže pri opstipaciji, pa se preporučuje njena svakodnevna upotreba, kao prilog glavnom jelu ili kao samostalni obrok.
U 100 grama zelene salate sadržano je 13 kalorija, nula grama masti, jedan gram vlakana i jedan gram proteina.

Rotkvice i creva rade kao sat
Pravo prolećno osveženje i po boji i po ukusu, rotkvice obiluju vitaminima i mineralima. Odlična su sveža grickalica za sve osobe koje žele da se reše viška kilograma.

Vlakna iz rotkvica regulišu pražnjenje creva i sprečavaju pojavu zatvora. Samim tim su prava namirnica i za regulisanje telesne težine, za pravljenje nutritivno bogatih a niskokaloričnih obroka. U 100 grama imaju oko 16 kalorija, od čega 95,27 odsto čini voda – kaže Milka Raičević.

Rotkvice sadrže antioksidante, koji iz tela izbacuju kancerogene slobodne radikale, a smatra se da njihov pigment antocijan ima posebna antioksidativna svojstva. Visok sadržaj dijetetskih vlakana u rotkvicama čini ih efektnim u borbi protiv raka debelog creva.
Spadaju među najbolje povrće za kardiovaskularne tegobe, snižavaju holesterol, regulišu dijabetes, krvni pritisak i nivo šećera u krvi.
Vlakna iz rotkvica regulišu pražnjenje creva i sprečavaju pojavu zatvora.

Izvor: zena.blic.rs
Foto: Twitter/TimeOutShanghai

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter