Izvor:
25.04.2017 u 15:41
0

OPREZ! Ovo su loše jutarnje navike zbog kojih se gojite!

Ako mučite muku sa viškom kilograma a ne znate razlog možda dan započinjete na porešan način. Istraživanje tvrdi da je upravo to glani razlog taloženja masti.

Najveća greška mršavljenja je započinjanje dana na pogrešan način, otkriva dr. Suzan Pirs Tomson, predsednica "Instituta za održivo mršavljenje". Upravo je zato važno izbegavati ove navike.

Previše spavanja

Čuli ste alarm na budilniku, ali niste i ustali na vreme? Poznato je da nedostatak sna podiže količinu kortizola u organizmu zbog čega nam se povećava apetit. Studija u časopisu "PLOS One" otkrila je da negativan uticaj na težinu ima i preterani noćni odmor. Pokazalo se da osobe koje spavaju više od 10 sati imaju viši indeks telesne mase od onih koji to čine do 7 do 9 sati tokom noći.

Ne nameštate krevet

Istraživanje je otkrilo da osobe koje svakog jutra slažu krevet imaju 19 posto više šansi da će se dobro naspavati tokom noći u odnosu na one koji to ne čine.

Možda će se na prvu loptu činiti smešno, ali autor knjige "Moć navike" Čarls Duig tvrdi da osobe koje nameštaju krevet pokazuju i neke druge pohvalne navike, kao na primer, skloniji su spremiti zdravi obrok za posao, a pokazali su se i boljim u raspoređivanju kućnog budžeta.

Osobe koje su se naspavale nemaju potrebu za slatkim i kaloričnim izvorima energije tokom dana što pozitivno utiče na figuru i održavanje telesne mase.

Spremate se za posao u mraku

Da li imate navučene zavese nakon buđenja, propuštate pozitivne efekte koje sunce ima na ljudsko telo. Studija objavljena u časopisu "PLOS One" pokazala je da ljudi koji se ujutru izlažu sunčevim zracima imaju niži indeks telesne mase od osoba koje to ne čine, bez obzira na to što jedu. Studija sugeriše da je dovoljno na dnevnom sunčevom svetlu provesti 20 do 30 minuta da bi uživali u ovom pozitivnom efektu.

Ne merite se

Istraživači instituta u Kornelu proučavali su navike 162 žena i muškarca tokom dve godine. Analiza je pokazala da su u gubitku kilograma bile uspešnije osobe koje su se merile svakog jutra, jer su tako kontrolisale unos hrane tokom ostatka dana. Studija je pokazala i da je najbolje meriti se odmah nakon buđenja, jer je tada težina najniža u danu.

Preskačete doručak

Osobe koje započinju dan uravnoteženim obrokom od 600 kalorija imaju manje šansi da pate od naglih napada gladi, nego oni koji za doručak pojedu oko 300 kalorija ne masnih proteina i ugljenih hidrata. Do ovog saznanja došli su istraživači sa istituta u Tel Avivu, koji su otkrili da je lakše pridržavati se kalorijskih ograničenja u toku danu ako jutro započnete s pravim doručkom.

cosmopolitan.rs
Foto: Flickr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter