Izvor:
27.04.2017 u 02:49
0

NE PLAŠITE SE ZADAHA: Pet razloga zašto morate da jedete mladi luk!

Sezona je zeleniša i to je odličan razlog da u organizam unosite što više vitamina i minerala. Među prolećnim povrćem ističe se mladi luk, a naročito njegov zeleni deo, za koji kažu da ima antibakterijska svojstva, pa štiti od upala, pomaže kod prehlade, a odličan je i za poboljšanje probave.
Evo za šta su sve dobra zelena perca mladog luka.

Štiti srce
Mladi luk obiluje antioksidantima koji štite ćelije od oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk drži krvni pritisak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.

Dobar je za vid
Veruje se da mladi luk štiti od upala, a vitamin A, koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužan je za dobar vid. Ljudi kojima nedostaje ovaj vitamin mogu patiti od noćnog slepila i drugih poremećaja.

Jača kosti
Vitamini C i K kojima mladi luk obiluje dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan struk luka sadrži oko 20 odsto preporučene doze vitamina K i oko dva odsto vitamina C, a nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove.

Snižava holesterol
Zelena perca koja mnogi od nas izbegavaju snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi, pa od sada razmislite dvaput da li ćete ih baciti.

Za lepšu kožu
Luk podstiče proizvodnju kolagena koji je važan za lepu, zdravu i zategnutu kožu i usporavanje nastanka bora.

Izvor: zena.blic.rs
Foto: Twitter/ZdravaKrava

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter