Izvor:
10.05.2017 u 16:18
0

Mislite da zdravo doručkujete? U ZABLUDI STE!

Žitarice za doručak nekih proizvođača koje se reklamiraju kao zdrav doručak za djecu i odrasle, često su, poput jogurta i gotovih umaka, prave 'skrivene šećerne bombe', pa naučnici preporučuju pažljivo čitanje sastojaka na njihovim etiketama.

Jedna nemačka firma koja se bavi testiranjem proizvoda po narudžbi i zbog dobrobiti kupaca, nedavno je objavila rezultate istraživanja o sadržaju šećera u raznim proizvodima koji se nude na policama trgovina. Kutija sa žitaricama jednog od proizvođača koju su nasumce odabrali sadržavala je 43 posto dodatnog šećera!

I mlečni proizvodi, poput jogurta mogu sadržavati dodatnu količinu šećera. Nemačka firma testirala je 15 proizvoda. Ustanovljeno je da je u nekima među njima količina šećera ekvivalentna četirima kockicama po plastičnoj čašici, koja prosječno sadrži 2,5 dcl jogurta. Pritom nisu računali šećer koji se prirodno nalazi u mleku i u voću koje se u njega dodaje.

Ako vodite računa o svojoj prehrani, morate pripaziti i na gotove umake koji se nude u trgovinama. Nemačka firma testirala je umake za meso na roštilju koji su sadržavali čak tri kockice šećera po jednoj kašiki. Neke vrste kečapa sadržavale su 1,5 kockice šećera po kašiki, upozorili su.

Prva posledica konzumiranja ovakve vrste namirnica je prekomerna telesna težina.

Da bi se organizam izborio sa šećerom, gušterača izlučuje puno insulina čiji je zadatak da šećer iz krvi prebaci u ćelije. Ukoliko se unosi veća količina šećera, insulin u krvi stalno je povišen, što vodi u gojaznost i dijabetes, kao i u kardiovaskularna oboljenja.

Skriveni šećeri nalaze se i u pakovanjima zdrave hrane koja, ironično, ima malo kalorija, ali puno šećera.

Izvor: 24sata.hr

Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter