Izvor:
30.05.2017 u 20:30
0

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Nije svaki aditiv nužno loš!

Nije baš opravdano ako kažemo da su aditivi nužno zlo, jer ne možemo uvek imati na trpezi sve “sveže i iz bašte”. Među aditivima svakako imamo zdravije, manje zdrave i one izrazito štetne. Prvi na listi zdravijih aditiva su antioksidanti…

Šta su antioksidanti

Od svih vidova aditiva, najviše pažnje privlače antioksidanti. To su aditivi određenog hemijskog sastava koji sprečavaju oksidativne primene u prehrambenim proizvodima kojima su dodati, a bitno ne utiču na organoleptička svojstva tih proizvoda.

Koriste se kao aditivi u hrani kako bi sprečili kvarenje proizvoda i promenu boje.

Različite vrste jedinjenja ubrajaju se u antioksidanse, a najzastupljeniji na tržistu su vitamini A, C i E, karotenoidi i flavonidi, kao i antocijanin i proantocijanin.

Antioksidanti mogu da budu iz prirodnog izvora (taninske materije, specijalno preparirano brašno ovsa, nordihidrogvaharetna kiselina (NDCA), grupa tokoferola koji se nalaze u mastima i uljima kao prirodni sastojak).

Tokoferoli se dobijaju iz neosapunjivog dela ulja od soje, ulja od kukuruznih klica, ulja od pšenicnih klica i ovsenih klica. Susamovo ulje je pored tokoferola bogato i materijama koje su nazvane sezamol, najtrajnije među biljnim uljima.

Sintetički antioksidansi su uglavnom fenolna jedinjenja: galati, propilgalat (PG), oktilgalat (OG), dodecilgalat (DG), etilgalat (EG), i butilhidroksianizol, poznat kao BHA.

Čovečje telo skladišti male količine aksorbinske kiseline (vitamina C) i mora da je obezbedi svakodnevno u vreme dijete. Industrijski se sintetizuje pomocu razlicitih boiloskih tehnika, a koristi se I kao sredstvo za poboljsanje brasna, sprecava tamnjenje svezih proizvoda I sluzi kao antioksidant u pivu.

Tipični proizvodi kojima se dodaje:

Voćni sok I voćna klasa, konzervirano voće, džem, pivo, bezalkoholno piće, proizvodi od krompira, žitarice, vino.

Natrijum askorbat je so askorbinske kiseline E 300. Koristi se kao izvor vitamina C i kao antioksidans u hrani.

Tipicni proizvodi kojima se dodaje:

Žitarice i prerađeni mesni proizvodi

Kalcijum askorbat je kalcijumova so askorbinske kiseline E 300. Koristi se kao izvor vitamina C i služi kao antioksidans u hrani.

Tipični proizvodi kojima se dodaje:

Žitarice i prerađeni mesni proizvodi

Kalijum askorbat je kalijumova so askorbinske kiseline E 300. Koristi se kao izvor vitamina C, i služi kao antioksidans u hrani.

Tipični proizvodi kojima se dodaje:

Žitarice i prerađeni mesni proizvodi

Ovo su ekstrati dobijeni od sojinog ulja, pšenične klice, od pirinčane klice, semena pamuka, kukuruza i zelenog lišća i bogati su vitaminom E u prirodnom stanju. Koriste se kao antioksidanti u hrani, a isto tako i kao izvori vitamina.

Postoje alfa, beta i gama tokoferoli. Osnovna potreba crvenih krvnih zrnaca je vitamin E, koji pomaže snabdevanje kiseonikom srca i mišića. Isto tako deluje i kao antioksidant u telu time što smanjuje radikale, kao npr. kiseonične radikale i sprečava oksidaciju masti.

Tipicni proizvodi kojima se dodaje:

Žitarice i prerađeni mesni proizvodi.

Ovaj alfa–tokoferol hemijski se sintetizuje i koristi se kao antioksidant i kao izvor vitamina E u hrani (vidi E 306).
Tipični proizvodi kojima se dodaje:

Žitarice i prerađeni mesni proizvodi.

Ovaj gama–tokoferol hemijski se sintetizuje i koristi se kao antioksidant i kao izvor vitamina E u hrani (vidi E 306).

Tipični proizvodi kojima se dodaje:

Prerađeni mesni proizvodi

Izvor: zdravzivot.com
Foto: Twitter/Mondo_Zabava

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter