Izvor:
09.06.2017 u 22:26
0

MISLITE NA VREME: Evo zašto je važno da vašem mališanu ne dajete sok uz svaki obrok!

Uz svaki obrok ili poslasticu, vaše dete traži čašu soka? A da se ne bi ljutilo ili odbilo da jede, vi mu bez razmišljanja svaki put ispunite želju. Istina je da mališani vole sokiće jer su slatki i ukusni, ali morate podvući crtu i odrediti dnevnu količinu soka da ne bi ugrozili zdravlje.

Lekari stalno ističu da su sokovi, čak i oni na kojima piše da sadrže 100 posto voća – čista hemija. Uz to su prepuni šećera, visokokalorični su i izazivaju gojaznost, usporavaju metabolizam i pospešuju nastanak dijabetesa i karijesa, pogotovo kada se piju polako, gutljaj po gutljaj i šećer u njima uništava gleđ.

Zbog toga je Američka pedijatrijska akademija preporučila roditeljima da deci ograniče unos soka, a da im uopšte ne daju dok ne napune godinu dana. Do treće godine je poželjno da piju samo pola čaše dnevno, do šeste tri četvrtine čaše, a do 18. godine jednu čašu soka ili 2 dl na dan. I odrasli bi trebalo da doziraju konzumiranje, jer su voda, sveže ceđeno voće i čajevi daleko zdraviji i potrebniji organizmu. S obzirom na to da je ispijanje soka navika, a ne potreba organizma, potrudite se da pomognete detetu tako što ćete mu davati zdrave tečnosti.

Novosti
Foto: www.awareparenting.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter