Izvor:
12.06.2017 u 14:14
0

OVO SU NAJOTROVNIJE PEČURKE U SRBIJI: Neke od njih ubijaju sa samo 20 grama!

Najopasnije gljive su po pravilu i najlepše, a na našim prostorima najotrovnija je zelena pupavka koja se lako meša sa divljim šampinjonima.

Mučnina, povraćanje, dijareja i bolovi u trbuhu – simptomi su koji se uglavnom pripisuju trovanju hranom. Što često nije daleko od istine, samo što je vrlo bitno da znate šta ste tačno pojeli. Ako vam je na meniju bila neka gljiva, budite sigurni da ste se stvarno otrovali i da je velika verovatnoća da će ishod biti fatalan. Naročito ovog proleća.

Toplo i kišno vreme u našoj zemlji poslednjih mesec dana pogodovalo je rastu otrovnih gljiva, među kojima ima i onih koje vas ubiju sa samo 20 grama. Taj jedan zalogaj lako može biti poslednji.

Zbog toga lekari toksikolozi i infektolozi upozoravaju na oprez zbog trovanja pečurkama od kojih neretko stradaju cele porodice.

Pupavka, panterovka, muhara i haringača – četiri su od 30 najotrovnijih pečuraka u Srbiji, a neke od ovih ako se pojedu mogu biti smrtonosnije i od ujeda kobre.

Najopasnija je zelena pupavka koja je odgovorna za 95 odsto smrtnih slučajeva. Jedan šešir pupavke je dovoljna smrtna doza za tri čoveka. Njoj je slična zelena zeka i umesto nje se lako može ubrati zelena pupavka.

Takođe, bela pupavka i divlji šampinjon su isti kad se pogledaju odozgo. Ali, zelena pupavka uvek ima bele listiće, a šampinjoni nikada nemaju bele već su u mladosti oni prvo rozikasti, a sa starošću polako tamne i budu kao čokolada.

Po nekom nepisanom pravilu, najlepše gljive su najotrovnije. Stručnjaci kažu da tu, pored znanja, najviše pomaže i sreća.

– Najveći problem je što Srbi jedu najmanje gljiva u Evropi, a najviše se trujemo. Poređenja radi, u Hrvatskoj je za poslednjih 10 godina zabeležen jedan smrtni ishod, a kod nas bude 10 fatalnih trovanja u godini. Samo 20 grama otrovne gljive dovoljno da ubije čoveka koji ima oko 80 kilograma – kaže nam Goran Milošević, potpredsedik Mikološkog saveza Srbije.

Pored pupavke, druga po snazi gljiva koje treba da se čuvate je haringača. Ova otrovna gljiva raste najčešće na travnatim proplancima uz rub bjelogorice i crnogorice u leto i jesen. Za njen otrov nema leka.

Gljiva koju je teško razlikovati od jestivih je panterovka koja ima braon šeširić i bele tačke. Simptomi trovanja su halucinacije, čemu sledi pad u komu koji se ponekad može završiti smrtnim ishodom.

– Za ove gljive ne postoji antiotrov jer su njihova jedinjena takva da kada u organizmu dođu u kontakt sa našim jedinjenjima, napravi se jedna otrovna bomba za koju nema leka. U isto vreme otkazuju bubrezi, jetra, svi organi se pretvaraju u mastilo – objašnjava Milošević.

Četvrta iz grupe najotrovnijih gljiva je muhara koja sadrži muscimol, ibotensku kiselinu i muskarin. Slične su joj panterovka i zelena pupavka. Šeširić joj je crven sa belim tačkama, koje su lepljive i ispiraju se kišama.

Simptomi trovanja pečurkama, razlikuju se u zavisnosti od toga koja se vrsta konzumirala. Ako je osobi odmah muka i povraća, to su one najblaže pečurke. Međutim, što inkubacioni period duže traje, reč je o daleko opasnijim.

– Može proći nekoliko dana bez simptoma, ali kada se jave, pada se u komu i tada je već kasno. Zato pazite šta jedete i kupujte pečurke samo od ljudi kojima verujete 200 odsto – kaže Milošević.

Izvor: telegraf.rs
Foto: Twitter/tvlavplus

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter