Izvor:
27.06.2017 u 15:12
0

NAJBOLJI SAVEZNIK ŽENA U ONIM DANIMA: Pročitajte kako da napravite ukusan obrok od LEBLEBIJA!

Osim što je bogato gvožđem, pa nas osnaži u onim danima, leblebija sadrži toliko vlakana da nas drži sitima po nekoliko sati. Leblebija, mahunarka iz familije bobova, nazvana još i naut, slani grašak ili slani pasulj, pored svih dragocenih sastojaka za ljudsku ishranu kod nas se još uvek najviše koristi kao grickalica. A ne treba da je tako.

Prirodni je izvor gvožđa, čak ga i kuvana sadrži dvostruko više od iste količine mesa, pa je idealna u onim danima, kao i tokom trudnoće ili laktacije.

Bogata je i kalcijumom, obroku daje puni sastav potrebnih amino-kiselina, a uz sve to ima i nizak glikemijski indeks, te pomaže stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

Odličan je izvor proteina, a kako je bogata biljnim vlaknima, preporučuje se osobama koje pate od sindroma iritabilnog creva. Dok rastvorljiva vlakna pomažu da žuč bude pod kontrolom, nerastvorljiva vlakna pospešuju varenje, pomažu kod mršavljenja. A od njih ste siti i po nekoliko sati.

Seme leblebije slično je semenu soje ili sušenom zrnu graška i priprema se na sličan način, kao varivo ili se koristi kao dodatak povrću.

U 100 g leblebija ima:

55–60% ugljenih hidrata

20% belančevina

5% biljnog ulja

8% biljnih vlakana

Humus od leblebije

Potrebno je

300 g sirove leblebije, sok od jednog limuna, 2 kašike maslinovog ulja, 2 čena belog luka, pola šoljice tahinija – paste od susama, peršun, pola kašičice začinske paprike, so, pola kašičice mlevenog kima, biber, ljuta papričica

Priprema

Leblebije potopite u vodu da odstoje preko noći. Kuvajte ih sat i po do dva. Sačuvajte vodu u kojoj su se kuvale, pa u blenderu sjedinite leblebije, beli luk, tahini, so i ulje lagano dodajući tečnost dok ne postignete željenu gustinu. Ako volite, možete da dodate malo pavlake ili jogurta, bibera, začinske paprike. Kad je humus gotov, servirajte ga u dublji tanjir ili činiju, prelijte maslinovim uljem, crvenom paprikom i peršunom.

Izvor: zena.blic.rs
Foto: Twitter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter