Izvor:
11.07.2017 u 23:56
0

CEO ŽIVOT VAS LAŽU: Doručkujete žitarice jer mislite da su zdrave ali ustvari…

Većina ljudi doručkuje pahuljice sa mlekom ili jogurtom, ali to je nešto najnezdravije što možete da uradite svom organizmu. Čak rizikujete da se opasno razbolite, a evo i zašto.

Sigurno ste bar jednom čuli od nekog starijeg u porodici da je doručak najvažniji obrok i da ni slučajno ne treba da ga preskačete. Ono što vam nisu rekli je da isto tako ne treba da doručkujete žitarice.

Mnogi od vas jedu prvo što dohvate ujutru, a najčešće su to razne žitarice. One su uvek tu i dovoljno ih je samo preliti mlekom ili jogurtom, piše Independent.

Ništa lakše, a naučnici tvrde i ništa nezdravije.

Nutricionisti su zabrinuti, jer većina proizvođača na kutijama ne piše baš sve sastojke koje poseduje smeša žitarica.

Naime, različiti tipovi muslija imaju dodatak šećera, prepuni su ugljenih hidrata, a čak sadrže i masti.

– Na svakom pakovanju žitarica možete da pročitate o tome kako su one zdrav obrok, a u stvari sadrže visoku koncentraciju šećera u formi meda, suvog voća, pa čak i voćne sokove – zabrinuta je nutricionista Kristen Bek.

Prepečene žitarice su najopasnije jer sadrže masti i to one za koje se nekada tvrdilo da su bezopasne po organizam. Ipak, dokazano je da su zasićene masti jednako nezdrave kao i šećeri.

Medicinski stručnjaci upozoravaju da ovakvim principom ishrane povećavate rizik od oboljevanja od srčanih bolesti, kao i dijabetesa tipa 2.

Istraživanje sa Kornel univerziteta u SAD-u je pokazalo da žitarice nikako nisu dobar izbor za dijetu.

Naime, stručnjaci su ispitivali 200 porodica iz Njujorka i zaključili da oni koji imaju u kuhinji kutije sa žitaricama u proseku imaju 9 kg više od onih koji ne koriste tu vrstu namirnica.

Žitarice je u stvari najbolje jesti u malim količinama i to u međuobroku, odnosno za užinu.

Izvor: telegraf.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter