Izvor:
12.07.2017 u 17:54
0

Zašto bismo koristili drogu kao što je kofein? Isprobajte pet zdravih alternativa kafi!

Zašto bismo koristili drogu kao što je kofein?

U suštini, zdrava ishrana i fizička aktivnost ujutru napuniće vas kvalitetnijom energijom, koja neće nestati kada kofein prestane da radi. Ali ako već volite da popijete šoljicu nekog „energetskog“ pića ujutru, predstavljam vam napitke bez kofeina koji po svojim karakteristikama mogu da zamene kafu.

1. Topla ili mlaka voda sa limunom. O koristi vode sa limunom ujutru na prazan stomak sada znaju već mnogi. U ajurvedi voda sa limunom koristi se za pokretanje rada probavnog sistema i za izbacivanje toksina. Pored toga, ovaj napitak jača imunitet, uravnotežuje PH vrednost u organizmu i hidrira limfni sistem. Ali malo ko zna da ovo zdravo piće odlično vas probudi ujutru. Dakle, čaša tople vode sa sokom polovine limuna (lakše je nego skuvati kafu) je naš najbolji prijatelj ujutru!

2. Ceđeni sokovi. Proces buđenja počinje još u fazi pripremanja svežeg soka: treba da sklopite sokovnik, smislite od kojih sastojaka ćete ga napraviti, oljuštite voće i povrće, preživite grozno zujanje sokovnika i tek onda dobijete svoju porciju jutarnje svežine. Ali za svoj trud dobićete vrednu nagradu! Freš će probuditi ceo organizam, poboljšaće tonus i raspoloženje i napuniće vas vitaminima. Ujutru se preporućuje da pravite ceđene sokove ne od kiselog, već od slatkog voća i povrća (kruška, jabuka, cvekla, šargarepa). Sok od nara je jedan od najjačih prirodnih energetika, a lepo se kombinuje sa drugim sokovima.

3. Čaj od đumbira. Umesto vode sa limunom ujutru možete zakuvati čaj od korena đumbira. Treba samo da oljuštite komadić (2-3 cm) đumbira, narendate ga ili sitno naseckate, a zatim ga prespite vrelom vodom i poklopite. Ostavite da odstoji pet minuta. Kako bi čaj od đumbira bio još ukusniji, dodajte malo limunovog soka, meda ili nane. Đumbir povećava tonus i daje vam više energije od kafe. Čak i sam miris đumbira bori se sa umorom… Pošto đumbir greje, ovaj čaj ostavite za zimska jutra.

4. Cikorija. Uz pomoć cikorije možete da prevarite samog sebe. Prah cikorije po izgledu liči na instant kafu, a i ukusom podseća na nju. Cikorija je mnogima poznata kao zamena za kafu, ali ona ne sadrži kofein. Cikorija jača imunitet, poboljšava metabolizam i smiruje nervni sistem. Zato ćete stići na posao smireni, a ne nervozni. U prodavnicama zdrave hrane možete naći „Divku“, zamenu za kafu od prženog korena cikorije i prženog ječma.

5. Mešavina čajeva „Guten morgen tee“ od Alverde.

U prodavnicama DM redovno kupujem ovu organsku mešavinu čaja koja se sastoji od listova kupine, komorača, miloduha, sladića i nane. Šolja ovog toplog čaja od lekovitih biljaka sa osvežavajućim malo slatkastim ukusom daje mi energiju za ceo dan.

Što se mene tiče, svoje jutro najčešće započinjem šoljom tople vode sa limunom, a malo kasnije ili u toku dana popijem šoljicu „Guten Morgen“ čaja.

Mislim da je jako dobro rešiti se bilo koje zavisnosti, pa makar i od kafe. A kada vam sledeći put bude ponuđena kafa, razmislite da li da je popijete ili ćete se okrenuti nekom zdravijem napitku.

izvor: vita.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter