Izvor:
26.07.2017 u 15:45
0

SAVET STRUČNJAKA: Ishranom protiv razvoja alergije!

Stručnjaci su odavno dokazali da postoji povezanost između načina ishrane i pojave alergena, pogotovo kod mlađe dece.

Kako bi se ublažilo ili u potpunosti izbeglo razvijanje alergija prema određenim namirnica roditelji bi trebalo da planiraju način ishrane svoje dece – još pre njihovog prvog rođendana.

Među najpoznatijim i najčešćim alergenima kada je u pitanju ishrana nalaze se mleko, jaja i kikiriki, zbog čega bi baš ove namirnice trebalo da postanu deo ishrane dece do prve godine.

Uvođenjem raznovrsne hrane u svakodnevicu dece ublažava se mogućnost pojave alergija na namirnice i na taj način sprečavaju različiti zdravstveni problemi.

Kako se povećava rizik od alergija?

Deca uzrasta od oko godinu dana koja nisu probala kravlje mleko imaju četiri puta veću šansu da postanu alergična na ovu namirnicu nego ona deca kojima su roditelji uveli kravlje mleko u ishranu pre tog uzrasta.

Kada su u pitanju drugi najčešći alergeni, kao što su kikiriki i jaja, rizik od alergija je i do osam puta veći kod dece koja te namirnice nisu probala do svoje prve godine.

Iako se ove namirnice godinama svrstavaju u nutritivne alergene, stručnjaci smatraju da odlaganje njihovog uvođenja u ishranu deteta donosi više štete nego koristi. Izbegavanje zapravo povećava rizik za razvijanje alergija, stoga – što pre se uvedu u ishranu u malim količinama, šanse za razvijanje alergije su manje.

izvor/edukacijars

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter