Izvor:
30.07.2017 u 21:26
0

DA LI BISTE OVO JELI? Raste na površini močvara i bara a ima ukus graška!

Koliko je teško decu naterati da jedu kuvanu i zdravu hranu, najbolje znaju mame koje se trude oko spremanja graška ili boranije.

Ipak, klincima nije primamljivo ovo povrće bogato proteinima.

Sada se pojavila nova vrsta, za koju naučnici tvrde da je zdrava koliko i grašak a i sličnog je ukusa.

Jedini problem je to što raste na površitnama močvara i bara.

Znate one male zelene biljke što plutaju po površini reka? U azijskoj kuhinji se već dugo koriste kao dodatak supama i kajgani, a uskoro bi mogle da se nađu na trpezama širom sveta i to sa titulom “hrana budućnosti”.

Reč je o neki vrstama vodene sočivice za koje naučnici sa Univerziteta u Jeni tvrde da su tako dobar izvor proteina da se mogu uporediti sa uljanom repicom i graškom. Sadrže 40 posto proteina, koliko ga, na primer ima u zrnu soje, a bogate su i omega 3 masnim kiselinama.

U pitanju je biljka koja prekriva velike delove vodenih površina, najčešće stajaćih voda i rečnih rukavaca. Ova biljka nema koren i retko stvara cvetove. Njom se trenutno hrane ptice, insekti, mikroorganizmi i ribe, a naučnici trenutno istražuju da li bi mogla da postanu i redovan deo ljudske ishrane.

Najveće šanse za to ima vrsta vodenog sočiva poznata kao “Wolffiaglobosa”, koja navodno ima ukus graška, pokazala su testiranja.

Naučnici veruju da bi ova minijaturna biljka mogla da se koristi za pripremu smutija i u bezglutenskih pečenih jela, na namirnicama, naročito u delovima sveta u kojima se konzumira mnogo hleba.

Happytv.rs/Zena.blic.rs
Foto: Twitter/ivanapalikuca

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter