parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

OVA ISHRANA SMANJUJE RIZIK OD RAKA DOJKE: Evo šta treba da jedete!

Naučnici su u novoj studiji za Svjetski fond za istraživanje raka otkrili da mediteranska ishrana snižava rizik od raka dojke za 40 odsto, prenose mediji.

Budući da se u mediteranskoj ishrani konzumiraju namirnice bogate hranjivim supstancama kao što su orašasti plodovi, voće, povrće, riba, celovite žitarice i maslinovo ulje, ona može smanjiti rizik od moždanog udara i srčanih bolesti. 

Posebno je učinkovita u smanjenju rizika od ER-negativnog raka dojke koji se obično javlja u postmenopauzi i koji se ne može lečiti uz pomoć hormonske terapije. 

Voditelj studije profesor Pit van den Brant otkrio je da je rizik od raka bio smanjen među ženama koje su bile na ovakvoj vrsti ishrane, a nisu živele u mediteranskim zemljama. 

U studiji, objavljenoj u časopisu International Journal of Cancer, se navodi takođe kako takva vrsta raka dojke obično ima lošije prognoze od drugih. 

U istraživanju koje je trajalo 20 godina, naučnici su proučavali 62.573 žene u dobi od 55 do 69 godina. Pažljivo se nadzirala njihova ishrana u kojoj je unos crvenog mesa, slatkiša i rafiniranih žitarica (hleb i riža) bio nizak. 

U mediteranskoj ishrani konzumacija alkohola je umerena, ali budući da je poznato kako alkohol utiče na pojavu raka dojke, on je bio isključen iz studije. 

Rak dojke je dobilo 3.354 žena, ali 1.033 nisu bile uključene u analizu jer su već ranije obolele ili se nisu potpuno pridržavale plana ishrane. 

Otkriveno je kako je konzumacija orašastih plodova, pa zatim voća i ribe posebno povoljno uticala na smanjenje rizika od ER-negativnog raka dojke. Naučnici su došli do zaključka da bi se takva vrsta raka dojke mogla smanjiti za trećinu (32,4%), a ostale vrste za 2,3% kada bi se svi odlučili na ovakvu vrstu ishrane.

 

Izvor:b92.net
Foto:Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:15 Letnji kamp Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Letnji kamp Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Letnji kamp Jutarnja kafica
14:00 Letnji kamp - Live
15:30 Posle rucka
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:35 Upoznajte Parove
21:00 Provodadžija
22:00 Letnji kamp - Live
02:30 Letnji kamp - Live