Izvor:
27.08.2017 u 12:57
0

OPREZ: Evo kada NE TREBA da pijete vodu!

Generalno, ne možete previše da pogrešite kad je voda u pitanju. Održava organizam hidriranim (očigledno), sprečava nas da se prejedemo, a pomaže nam i da ne preteramo sa kalorijskim unosom. Ali, kao i kod mnogih stvari u životu, ni kad je voda u pitanju "više" nije uvek i "bolje". Verovali ili ne, postoji nekoliko situacija u kojima je bolje da ne dospete sebi još malo:

Ako ste već popili jako puno vode

Iako se takvi slučajevi dešavaju jako, jako retko, moguće je popiti previše vode, toliko da svoje zdravlje dovedete u opasnost. Ako popijete ogromnu količinu vode, može se desiti da poremetite prirodnu ravnotežu elektrolita u organizmu, tako da vam zafali natrijuma, što je stanje poznato kao hiponatrijemija. Recimo, ako bi sportisti podlegli iskušenju da pijuckaju vodu tokom čitavog maratona, i nastavili sa tim nakon trčanja, teorijski, moglo bi da dođe do ovog poremećaja, koji izaziva oticanje ćelija zbog poremećaja u nivou elektrolita. Posledično, to bi moglo da izazove mučninu, povraćanje, napade, pa čak i smrt.

Hiponatrijemija se može javiti i kod određenih bolesti jetre, bubrega, srca ili hipofize, objašnjava za portal Prevention internista dr Taz Batia, kao i određeni lekovi iz klase diuretika, antidepresiva i lekova protiv bolova.

Kad vam je mokraća potpuno bistra i providna

Kako da znate kad ste popili sasvim dovoljno vode? Zaboravite na pravilo "najmanje osam čaša dnevno", i bacite pogled u toalet. Ako vidite da je urin boje vrlo svetle limunade, dosegli ste optimalan nivo hidratacije. Mokraća nešto tamnije boje znači da trena da pijete više vode.

Kad se prejedete

Jedan od najjednostavnijih načina da smanjite unos kalorija je da popijete veliku čašu vode neposredno pre obroka. Ako to uradite, ješćete manje jer će voda "popuniti" određeni deo zapremine želuca. Ali, iz istog razloga, ali pijete mnogo vode pre ili tokom obilnog obroka, nećete se osećati prijatno. "Ako popijete nekoliko čaša vode pre ili tokom obroka, osećaćete se naduveno i neprijatno", kaže dr Batia.

Kad se tokom dužeg vremenskog perioda bavite intenzivnom fizičkom aktivnošću

Kad se znojimo, gubimo elektrolite kao što su kalijum i natrijum. Ako se ozbiljno znojite tokom, na primer, dugotrajnog intenzivnog treninga, te nutrijente ćete morati da nadoknadite, a za to vam neće biti dovoljna obična voda. Dakle, ako vežbate vrlo intenzivno tokom nekoliko sati, dobar izbor biće kokosova voda, koja je prirodno bogata natrijumom, magnezijumom, kalijumom i vitaminom C.

I, samo još nešto… Sve one vodice sa ukusom ovoga i onoga, u lepim šarenim flašicama koje vas mame, zapravo nisu voda. To su napici puni šećera, i nemojte se zanositi time da je "voda – voda". Nije. Voda sa ukusom bilo čega je manje-više šećer u tečnom stanju.

Ako vam je obična voda suviše bezukusna, dodajte u nju komadić limuna ili pomorandže, skuvajte vrlo blag čaj od nane i ohladite ga… Samo nemojte kupiti vodu sa ukusom, jer koji god ukus da izaberete, zapravo ćete dobiti – "ukus" šećera.

mondo.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter