Izvor:
04.09.2017 u 23:18
0

LEKOVITA VOĆKA: Šljiva otklanja umor, odlaže starenje, poboljšava probavu, štiti srce!

Slatki sočni plodovi ne samo što će vam utoliti glad, osvežiti vas i dati vam energiju već će se pobrinuti i za vaše zdravlje

Srbija je zemlja šljiva, a baš one se nalaze na vrhu liste najjačih antioksidanasa, barem kad je reč o voću. Slatki sočni plodovi ne samo što će vam utoliti glad ili vas osvežiti i dati vam energiju već će se pobrinuti i za vaše zdravlje. Šljiva otklanja umor, odlaže starenje, poboljšava probavu, štiti srce i krvne sudove, reguliše nivo šećera u krvi… i još mnogo toga. Najzdravije su kada se jedu sveže, ali ni u suvom ili kuvanom obliku ne gube mnogo na lekovitim i hranljivim sastojcima.

Šljiva potiče iz različitih krajeva sveta, a evropska, koja se odomaćila i kod nas, otkrivena je još pre dve hiljade godina u području oko Kaspijskog jezera. Već u rimsko doba bilo je poznato čak 300 različitih vrsta evropske šljive. Među sortama posebnu pažnju privlači japanska šljiva "umeboši", koja je veoma cenjena u makrobiotičkoj ishrani.

Snažan antioksidans

Šljive su planetarno popularno voće, ne samo zbog izuzetnog ukusa već i zbog snažnog lekovitog dejstva. Odličan su izvor vitamina C, K, E, B6, kao i folne kiseline i nijacina.

Vitamin C u ovom voću, osim što je snažan antioksidans, pospešuje apsorpciju gvožđa, stimuliše rad imunog sitema, čuva zdravlje kože, mišića, kostiju i tetiva, doprinosi zdravlju zuba i desni, štiti od bakterija, virusa i alergija. Istraživanja pokazuju da vitamin C takođe može da smanji rizik od nekih vrsta raka, kao i od srčanih oboljenja.

Od minerala u ovom voću su najzastupljeniji bakar, kalijum, magnezijum, gvožđe i bor.

Plodovi šljive sadrže i značajne količine flavonoida polifenola poput luteina, kriptoksantina i zeaksantina, kojima se pripisuju snažna antioksidativna i protivupalna svojstva. Ova jedinjenja sprečavaju prevremeno starenje i pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, uzročnika mnogih bolesti.

Osim toga, ovo voće sadrži i limunsku kiselinu, koja otklanja umor, sprečava grčeve i poboljšava rad jetre i probavnog sistema. Tu su još i hlorogena i pantotenska kiselina, nešto proteina i ugljenih hidrata.

Čuva zdravlje kostiju

Velike količine flavonoida i fenolnih jedinjenja iz šljiva zaslužne su za očuvanje koštane mase. Tu je i mineral bor, koji aktivno učestvuje u očuvanju hrskavičnog tkiva i gustoće kostiju.

Istraživanja su otkrila da redovna konzumacija šljiva doprinosi opštem zdravlju kostiju, posebno kod žena u menopauzi.

Za lep ten

Vitamin E i beta-karoten iz ovog voća štite ćelije od slobodnih radikala, čime se sprečava gubitak elastičnosti kože, usporava pojava bora i ostalih znakova starenja.

Informer.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter