Izvor:
05.09.2017 u 20:05
0

ŠEĆER U VOĆU: Da li zaista goji?

Svi koji brinu o svom zdravlju i liniji drastično su proteklih godina smanjili unos šećera zbog upozorenja brojnih upozorenja stručnjaka da doprinosi globalnoj epidemiji gojaznosti.

Ovo upozorenje odrazilo se i na voće koje je zbog prirodnih šećera u njemu takođe svrstano među "neprijatelje" zdravlja kao što su kolači, slatkiši i gazirani napici.

I dok mnogi znaju da ne bi trebalo da jedu previše slatkiša, ova inforamcija unela je veliku zabunu u vezi sa tim da li bi trebalo ograničiti i unos voća.

"Svaka dijeta koja ne uključuje voće i povrće ne može se smatrati izb alansiranom i zdravom. Iako postoji nekoliko negativnih strana koje se tiču količine prirodnih šećera u voću, postoji i mnogo vitamina i minerala koji su ključni za naše zdravlje", objašnjavaju stručnjaci.

Brojna istraživanja tvrde da je fruktoza štetna samo kada je konzumiramo u velikim količinama i da je gotogo nemoguće preterati sa njenom konzumacijom kada jedemo voće,

Rezultati su takođe pokazali da osobe koje jedu više porcija voća dnevno imaju niži indeks telesne mase, čak i niži od onih koji jedu više povrća.

Voće je bogato i vodom, vitaminima i vlaknima.

Stručnjaci preporučuju ljudima da iz svoje ishrane izbace ugljene hidrate kako bi kompenzovali šećer iz voća.

Pored minerala, vitamina i vlakana, svaka vrsta voća nudi i brojne druge zdravstvene prednosti, ali i antioksidanse koji pomažu organizmu da se zaštiti i bori protiv bolesti.

U slučaju da ste i dalje zabrinuti zbog količine šećera u voću, dajemo vam 5 opcija koje ga sadrže u malim količinama:

1. Grejpfrut

Iako njegov oštar i kiseo ukus nije za svakoga, grejpfrut smanjuje nivo holesterola u krvi i pomaže pri gubitku kilograma.

2. Maline

Ne samo da su pune ukusa, već poboljšavaju i kognitivne funckije, povečavaju energiju u organizmu i smanjuju rizik od gojaznosti, srčanih bolesti i dijabetesa.

3. Borovnice

Sa visokom koncentracijom antioksidanasa, borovnice su važan dodatak svakoj ishrani. Sadrže jako malo masti i bogate su vlaknima i vitaminima C i K.

4. Jagode

Jagode su bogate vitaminom C i kalijumom.

5. Banane

Banane su savršena grickalica bogata kalijumom. Takođe, mogu da pomognu pri kontrolisanju nivoa šećera u krvi i odličan su obrok pre treninga jer sadrže veoma maljo ugljenih hidrata.

Telegraf
Foto: Twitter/ivanapalikuca/Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter