Izvor:
06.09.2017 u 02:39
0

OPADA VAM KOSA U MENOPAUZI? Rešenje je u promeni ishrane!

Najgori strah svake dame je da izgubi kosu, koja je simbol lepote i ženstvenosti. Ako se to ipak desi, ne očajavajte, ima leka.

Bujna, duga, talasasta, ravna, farbana, prirodna – nije važno kakva, kosa je ono što ženu čini ženom. Zato ne čudi što opadanje vlasi u menopauzi deluje kao nešto najgore što može da se desi.

Brojke kažu da u ovom životnom dobu nešto manje od 40 odsto žena pati od gubitka kose u menopauzi. Uzrok se krije u padu hormona estrogena, a vlasi se proređuju najčešće na temenu.

Dame koje imaju dugu kosu to primećuju najpre kad vežu rep, jer on bude stanjen i dosta kraći. Kosa skoro nikada ne nestaje sasvim, ali često se toliko proredi da na centimetar kvadratni bude samo poneka tanka dlaka. Ipak, i za ovu muku ima leka, s tim što lečenje zahteva dobru dijagnostiku, izbor prave terapije i upornost i lekara i pacijentkinje.

Ishrana čini čuda

Tokom menopauze metabolizam se usporava, te je veoma važno konzumirati namirnice pune hranljivih sastojaka. Ishranu obogatite proteinima životinjskog porekla – mesom, ribom, sirom, kao i svežim voćem i povrćem. Uzimajte i vitamine B grupe, A, E i K i namirnice bogate gvožđem, cinkom i biotinom (spanać, kelj, tofu, pasulj, crveno meso).

Hormonska terapija estrogenom odlična je u borbi protiv opadanja kose.

Transplantacija kao krajnji spas

Ako se pak javi potpuna ćelavost, jedino pravo rešenje je hirurška transplantacija kose. Tada se koreni sa zadnjeg dela glave prebacuju tamo gde je potrebno. Transplantirana kosa raste od dana operacije, pa do kraja života i uredno se šiša i pere. Sve se radi u lokalnoj anesteziji, a oporavak je brz. Uz to, postoji i folikularna transplantacija, pri čemu se s područja korena na kojem je kosa dovoljno gusta deo kose dlaka po dlaka transplantira tamo gde je gubitak kose primetan. Rezultat je prirodan izgled, a cela procedura je bezbolna.

Vežbajte redovno jer to podstiče metabolizam i rad štitne žlezde, što je dobro za kosu.

Izvor: zena.blic.rs
Foto: Twitter/hey_zsuzsi

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter