Izvor:
11.09.2017 u 19:43
0

ZA PAROVE KOJI ŽELE BEBU: Evo kakva treba da vam bude ISHRANA kako biste povećali šansu za ZAČEĆE!

Kada odlučite da pravite bebu, kuhinja je važna kao i spavaća soba. Veza između hrane i plodnosti je vrlo jednostavna: „Potrebne su vam zdrave jajne ćelije i zdravi spermatozoidi, ali i dobro stanje organizma da bi se oplodnja desila i da bi se plod pravilno razvio.

Da biste sve to postigli, neophodan vam je poseban režim ishrane“, objašnjava Zita Vest, nutricioni­sta.

Lekari procenjuju da oko 15 % parova u Srbiji ima problem sa začećem. Svaki treći muškarac i svaka treća žena imaju problemse sa primarnim sterilitetom.

Kada im pomenete promenu navika, mnogi parovu pomisle da je to previše komplikovano za njih. Drugi izbacuju iz ishrane baš svaku namirnicu u čiju se nezdravost sumnja. Takav stav može da prouzrokuje još više stresa, koji uopšte nije poželjan. To se naročito odnosi na parove koji rade na tome već neko vreme ili su podvrgnuti terapiji za lečenje steriliteta.

Nutricionista Zita Vest poručuje da se pridržavate četiri osnovna pravila ishrane, koja će vam poboljšaćeti zdravlje reproduktivnih organa, stres ćete svesti na najmanju meru i obezbedićete organizmu sve neophodne nutritijente.

Ali pre svega ovoga vam je potrebna četvorodnevna detoksikacija.

Namirnice koje žene treba da konzumiraju

Žena bi trebalo da jede namirnice bogate omega -3 masnim kiselinama, dakle, to su masne ribe, kao što su skuša, haringa, losos i sardina. Sve one su dobar izvor vitamina D. Ovu vrstu hrane bi trebalo da jedete dva do tri puta nedeljno. Omega-3 masne kiseline utiču na bolju propustljivost ćelijskih membrana, uključujući i jajnu ćeliju.
Namirnice koje sadrže zdrave masti bi takođe trebale da se konzumiraju, kao na primer, avokado, orah, semenke bundeve i laneno seme.

Kuvano povrće

Tradicionalna kineska medicina ističe da topla hrana pospešuje plodnost, a da previše sirovih namirnica otežava rad organa za varenje, naročito uveče. Kuvajte povrće na pari.

Mlečni proizvodi

Šolja do dve punomasnog mleka dnevno dobra je za jajnike. Možete da uzimate i punomasni jogurt i sir pošto vašem telu treba i malo masnoće kako bi apsorbovalo nutritijente važne za plodnost.

Četiri dana detoksikacije

Rigorozne dijete ne dolaze u obzir kada želite da ostanete u drugom stanju i Zitin četvorodnevni režim ishrane svakako se ne svrstava među njih. Brza i efikasna detoksikacija organizma osmišljena je tako da pripremi vaše telo na nov način hranjenja.

Pravilna proizvodnja hormona i digestivni sistem tesno su povezani, te ako vam organi za varenje rade na pravi način, i hormoni će se lučiti onako kako treba.

Prvi, drugi, treći i četvrti dan

Jedite svo povrće, sveže voće, sveže začinsko bilje, pasulj, integralne žitarice, koštunjavo voće, semenke i ulja semenki, mleko biljnog porekla, voćne i biljne čajeve, mineralnu vodu. U ishranu uvrstite i belu ribu, belo meso, jaja, jogurt, med, koštunjavo i suvo voće.

Namirnice koje muškarci treba da konzumiraju

Citrusi

Bogati su vitaminom C, antioksidantom broj jedan. Na spermu takođe utiču oštećenja koja u telu prave slobodni radikali, a to se najviše ogleda u njenom zgrušnjavanju, kada je spermatozoidima teško da se izdvoje iz gomile i oplode jajnu ćeliju. Kao prevenciju, uz citruse muškarci treba da jedu kivi, kupine, crvenu papriku i brokoli.

Brazilski orah

Sadrži vitamin E, najvažniji antioksidant za membrane spermatozioda, a ujedno je bogat i selenom, koji je ključan za pravilnu formaciju spermatozoida.

Semenke bundeve

Najbolji su izvor cinka, čiji nedostatak u organizmu utiče na opadanje testosterona i broja spermatozoida. Ovaj mineral se nalazi u semenoj tečnosti i semenoj plazmi i tesno je povezan s gustinom i očuvanjem spermatozoida. Cinka ima i u mesu, naročito piletini, ali kako se ono svrstava u kisele namirnice, treba ga ograničiti na manje porcije.

Četiri osnovna pravila:

Bazne namirnice

Mnogim parovima narušen je pH faktor u organizmu, tj. odnos kiselo-bazno, i to u korist kiselog, koji takođe može da prouzrokuje sterilitet. Istraživanja su pokazala da visok nivo kiselosti u materici zaustavlja usađivanje oplođene jajne ćelije. Od hrane koju jedete kiselost najviše povećavaju meso i mlečni proizvodi, pa gazirana pića i proizvodi od rafinisanog šećera, stoga ne preterujte s njima. Voće i povrće pak umanjuju kiselost. Prava mera je – 80 odsto baznih namirnica i 20 odsto kiselih.

Antioksidanti

Probajte da svakoga dana jedete što više raznobojnog voća i povrća. Različito obojeno voće i povrće sadrži i različite vrste antioksidanata.

Namirnice niskog glikemijskog indeksa

Istraživanje naučnika s Harvarda pokazalo je da žene koje uzimaju namirnice s visokim GI (glikemijski indeks) imaju 92 % veće šanse da njihova ovulacija izostane u odnosu na one koje jedu hranu s niskim GI. Ujedno, visok nivo šećera u krvi otežaće mnoge bolesti reproduktivnih organa poput policističnih jajnika. Držite se namirnica niskog GI, baznih ugljenih hidrata kao što su beli krompir, ovas, integralne testenine i integralni hleb. I izbegavajte da jedete ugljene hidrate uveče.

Bolje varenje

Ukoliko imate loše varenje, organizam neće apsorbovati nutritijente iz hrane koju jedete i najzdraviji sastojci samo će protrčati kroz creva. Odvojte dovoljno vremena za obroke, opustite se, jedite polako i dugo žvaćite. Najbolje bi bilo da vam glavni i najobilniji obrok bude doručak, jer je sistem za varenje ujutru najfunkcionalniji, i da tokom dana smanjujete porcije.

Izvor:Telegraf.rs
Foto:Twitter/sayitsgennn

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter