Izvor:
04.10.2017 u 14:44
0

Crni luk prijatelj vašeg zdravlja!

Crni luk je dvogodišnja zeljasta biljka poreklom iz južne Azije ali se danas gaji širom sveta. Spada među najotpornije i najstarije vrste povrća, te predstavlja prirodni lek za mnogobrojne tegobe. Ima oštar ukus, pošto sadrži eterično ulje bogato sumporom. Za crni luk odavnina se tvrdilo da leči prehladu, upalu uha i laringitis, a korišćen je i za lečenje od životinjskih ujeda, opekotina i bradavica.

Pet glavnih razloga zbog kojih treba da konzumirate crni luk.

Dobar je za kardiovaskularni sistem:

Sulforna jedinjenja sprečavaju zgrušavanje i stvaranje grumenova trombocita. Ova sulforna jedinjenja, takođe, snižavaju nivo holesterola i triglicerida u krvi i poboljšavaju funkcionisanje ćelijske membrane crvenih krvnih zrnaca. Crni luk može sprečiti i neke bolesti srca.

Dobar je za kosti:

Pomaže u povećanju gustine kostiju, pa može biti pomoć ženama u menopauzi ukoliko im se javi ovaj problem. Žene koje su prošle kroz menopauzu svakodnevnim jedenjem crnog luka smanjiće rizik od lomljenja kuka. Samo svakodnevnim jedenjem crnog luka ojačaćete kosti.

Dobar je u borbi protiv zapaljenja:

Crni luk je dobar u borbi protiv zapaljenja. Antioksidanti koji se nalaze u njemu bore se protiv zapaljenja sprečavajući oksidaciju masnih kiselina u vašem telu. Kada imate niži nivo oksidisanih masnih kiselina, telo proizvodi manje molekula koji su odgovorni za zapaljenja. Štiti od raka:

Snižava rizik od oboljevanja od nekih vrsta raka, čak i kada se konzumira umereno. Luk smanjuje rizik od raka debeleog crijeva i raka jajnika. Jedite više crnog luka ako hoćete da se zaštitite, nemojte ga izbegavati.

Reguliše šećer i štiti od dijabetesa:

Često konzumiranje ovog luka povezuje sa smanjenjem nivoa glukoze u krvi. Inače luk sadrži i hrom i mangan, elemente koji su neophodni za pravilno lučenje i delovanje insulina.

Osigurava miran san i dobro raspoloženje:

U luku se nalazi folna kiselina koju može da pomogne kod depresije, a osim toga reguliše apetit i obezbjeđuje miran san.

Jača kosu, nokte:

Redovna primena soka od luka na temenu ubrzava rast kose, a svakodnevno trljanje noktiju sa ovim ojačaće slabe i lomljive nokte. Takođe treba spomenuti da je ekstrakt luka jako efikasan u smanjivanju ožiljaka. Naravno kao i svaku namirnicu i crni luk trebate konzumirati umereno.

Izvor: Nezavisne.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter