parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

VELIKO OTKRIĆE: Meso, mleko i jaja nisu štetna za zdravlje, evo koje namirnice jesu!

Konzumiranje margarina povećava opasnost od razvoja srčanih bolesti i prevremene smrti, ali to nije slučaj kada su u pitanju maslac i jaja, pokazalo je novo istraživanje.

Naučnici su odavno utvrdili da transmasne kiseline, industrijski proizvedene termičkom obradom biljnog ulja, koje nalazimo u brojnim prehrambenim proizvodima poput margarina i rafinisanih ulja nemaju nikakav pozitivan uticaj na zdravlje čoveka, naprotiv. Njihova konzumacija za trećinu povećava rizik od iznenadne i preuranjene smrti.

Međutim, za razliku od transmasnih, zasićene masne kiseline kojih ima u namirnicama životinjskog porekla poput mleka i mesa, ne povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara niti dijabetesa tipa 2, a zbog njih nema ni rizika od prevremene smrti, pokazalo je zadnje istraživanje.

Iako britanska vlada građanima uveliko savetuje smanjenje unosa u organizam zasićenih masnih kiselina kako bi se smanjio broj obolelih od srčanih bolesti, istraživanje čiji su rezultati objavljeni u "British Medical" žurnalu demantuje njihovu štetnost o kojoj se do sada naveliko govorilo.

Rasel de Souza asistent na odeljenju kliničke epidemiologije i biostatistike na kanadskom Univerzitetu McMaster koji je rukovodio ovim istraživanjem potvrdio je da transmasne kiseline izuzetno loše utiču na zdravlje, međutim tvrdi da to nije slučaj sa zasićenim masnim kiselinama.

Naučnici su analizirali rezultate 50 raznih studija o tome u kojoj meri su ova dva tipa masnoća rizična za zdravlje čoveka. Oni su ustanovili da nema povezanosti između konzumiranja namirnica bogatih masnim zasićenim kiselinama poput jaja, mleka i mlečnih proizvoda (maslac, kajmak, pavlaka) i crvenog mesa i povećanog rizika od moždanog ili srčanog udara.

S druge strane, došli su do zaključka da transmasne kiseline (margarin, suhomesnati proizvodi, rafinisana ulja/pržena hrana, pekarski proizvodi, pice i kupovni keks) za 28 odsto povećavaju šanse za smrtnost od koronarnih bolesti, odnosno da osobe koje ih konzumiraju imaju za 21 odsto veće šanse za razvoj srčanih i oboljenja krvnih sudova.

 

Izvor: Hercegovina
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 Parovi - Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Glamur Specijal
21:00 Ćirilica 
23:00 Parovi - Žurka
02:30 Parovi - Live