parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

UBICA KANCERA: Lekovita pečurka!

Čajna gljiva je široko poznata u svetu. Zovu je ruskom, japanskom, kineskom, indijskom čajnom gljivom. Čajnu gljivu zapravo čini simbioza dve vrste organizama: gljiva (kvasci) i bakterija sirćetnog vrenja.

Samo ime kombuha je japanskog porekla. Kombuha napitak je neobičan kompleks mikroorganizama (kvasci i bakterije) sposoban da iz malog broja komponenata stvori obilje različitih nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci. To su: glukoza, fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folna kiselina, lecitin, mlečna, glukonska kiselina, voćne kiseline (vinska, oksalna, limunska, sirćetna, malonska), neki enzimi, 14 aminokiselina, biogeni amini i neki antibiotici. Zbog ovakve sposobnosti kulture kombuhe, ne iznenađuje njen naziv čudesna gljiva i svrstava se u grupu gljiva značajnih lekovitih karakteristika.
Vitamin B1 (tiamin) pomaže održavanje mreže nervnih vlakana u organizmu. Zajedno sa vitaminom B2 i B6 redukuje depresiju i gubljenje pamćenja. Vitamin B2 ( riboflavin) pomaže ćelijama da koriste kiseonik. Zajedno sa vitaminom A sprečava pojavu katarakte.

Kombuhom se naziva debela, sluzava, smeđa navlaka pihtijaste konzistencije koja pliva na površini zaslađene tečnosti, koju nakon fermentacije koristimo kao čajni napitak, ali takođe  i kao kiselinu koja se može koristiti kao začin umesto sirćeta. Čitav proces se odvija u staklenoj tegli.
Izuzetno je važno da napitak bude blag, pošto se u njemu nalazi glukonska kiselina, koju inače u normalnim metaboličkim okolnostima proizvodi jetra čoveka. Ova kiselina ide direktno u krv i ima zaštitnu ulogu za ljudski organizam.

Kombuha - ubica kancera 

Kombuha ima snažno antiseptičko delovanje. Tečnost ove gljive pročišćava endokrini sastav, neutrališe i eliminiše urinarnu kiselinu. Iz tih razloga preporučuje se kod bolesnih od kancera, pogotovo u početnom stadijumu.
Postoji veliki broj ohrabrujućih rezultata o primeni glykoronske kiseline prisutne u Kombuhi primenjene u tretmanu pacijenata obolelih od kancera. Ona jača odbrambeni mehanizam i podsiče stvaranje interferona.
Kombuha odstranjuje metabolni otpad i na taj način normalizuje Ph vrednost u krvi. Detoksidacijska funkcija glykoronske kiseline ide ruku pod ruku sa poboljšavanjem metabolizma i opšteg zdravstvenog stanja.

Kombuha stimuliše izbacivanje otrova i toksina iz organizma. Iz ovoga proizilazi da lica obolela sa bolestima bubrega i mokraćnog trakta koriste manje količine napitka nego što je uobičajena dnevna doza (3 puta 2dl dnevno, pre svakog obroka).
Kombuha se ne preporučuje deci ispod 1 godine uzrasta zbog sadržaja bakterija i enzima, koji bi mogli da budu teški za probavni sistem kada je dete u periodu formiranja.

 

Nutricia.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost