Izvor:
08.11.2017 u 21:29
0

BATAT: Zovu ga „Slatki krompir“ i jako je zdrav!

Iako se batat naziva i “slatki krompir”, to nije vrsta krompira. Čak ni ne spada u porodicu Solanacea, kao običan krompir. Ali je neverovatno zdrav. Evo zašto.

Odličan izvor vitamina A. Batat je među prvih 5 vrsta povrća po sadržaju vitamina A. U 100 grama, sadrži 400% preporučenog dnevnog unosa! Sadrži takođe i vitamine C, B3, B5 i B6, kao i minerale mangan, kalijum i bakar. Sadrži snažne antioksidanse, beta karotinoide, sporamin, cijanidin i peonidin.
Reguliše nivo šećera. Batat sadrži supstancu adipektin koja reguliše nivo šećera u krvi. Istraživanja ukazuju da bi batat mogao da bude dobra namirnica za obolele od dijabetesa tip 2, koji bi želeli da poboljšaju svoje stanje prirodnim putem, tako da mogu da prestanu da uzimaju lekove.
Antikancerogeno deluje. Kineska istraživanja pokazuju da je batat dobar protiv raka creva. Japanska istraživanja potvrđuju da batat ima jasnu antkancerogenu funkciju. On indukuje ćelijsku smrt, tzv. apoptozu, malignih ćelija. Rezultati korejskih istraživanja ukazuju da antocijanini koje batat sadrži deluju preventivno protiv razvoja tumora.

Kako ga pripremati?
Može da se priprema na isti način kao i običan krompir – samo što je znatno mekši i potrebno je manje vremena da se skuva ili isprži.

Zanimljivost: kako je otkriven
Za razliku od običnog krompira, koji je u Americi poznat i koristi se hiljadama godina, a u Evropu je donet iz Amerike i koristi se 600 i više godina, batat je bio praktično nepoznat u zapadnom svetu sve do II svetskog rata. Jedan američki avion slučajno je na Novoj Gvineji otkrio dotad nepoznatu dolinu, Balim. Nju su naseljavali Papuanci koji su gajili 50 raznih vrsta batata – između ostalog, belih, narandžastih, žutih i ljubičastih. U poslednje vreme batat postaje sve popularniji među ljubiteljima zdrave ishrane.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter