Izvor:
22.11.2017 u 21:22
0

ZDRAVLJE IZ LIMUNA: Jača imuni sistem i štiti od raka!

Sad mu je sezona, a istraživanja ukazuju da jača imuni sistem, doprinosi sniženju holesterola i krvnog pritiska… a posebno njegova kora ima antikancerogena svojstva.

Limun sadrži antikancerogene komponente koje smanjuju rizik od raka, pokazala su istraživanja. Limunova kora čak sadrži komponente koje ubijaju maligne ćelije. I još, limunova kora godi zdravlju kože, snižava nivo holesterola, jača imunitet i snižava krvni pritisak.
Jedno istraživanje je pokazalo da su pacijenti koji koriste veće količine citrusa bili manje izloženi riziku digestivnog trakta i gornjih disajnih puteva. Jedno drugo istraživanje utvrdilo je da konzumacija 150 g citrusa četiri puta nedeljno smanjuje rizik od malignih oboljenja. Neka istraživanja čak ukazuju da su fitohemikalije koje sadrži limun efikasne koliko i hemoterapija, a ne škode zdravim ćelijama.

Neke aktivne komponente limuna
Limonoidi. Limonoidi su fitohemikalije koje se nalaze u citrusnom voću (naročito velike količine u kori limuna) i pokazuju antikancerogene efekte. Prema rezultatima jednog istraživanja, limonoidi mogu da inhibiraju razvoj raznih tumora, uključujući oralne, na jajnicima i dojci. A ta komponenta se lako usvaja u organizmu.
Flavonoidi. Za fenolne komponente, kao što su flavonoidi, takođe je pokazano da imaju moćno antikancerogeno delovanje. Jedno proučavanje je pokazalo da osobe koje unose dosta flavonoida putem ishrane imaju manji rizik od raka prostate, debelog creva i dojke. I ostali citrusi sadrže citrusne flavonoide. A limunova kora je bogatija flavonoidima nego meso i semenke.
Flavanoni. Za flavanone, koji se nalaze u citrusnim flavonoidima, u proučavanjima na životinjama utvrđeno je da smanjuju kožne tumore.
Luteolin. I ova komponenta ima antikancerogena svojstva. Prema jednom pregledu više istraživanja, on sprečava rast tumora deaktivirajući i blokirajući signale i registrovane putanje karakteristične za ćelije raka.
Osim ovoga, limun sadrži vitamine (posebno vitamin C), biljna vlakna, minerale, organske kiseline, karotinoide i esencijalna ulja. Limun takođe detoksikuje telo, pa zato jača imuni sistem i olakšava mršavljenje.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter