Izvor:
23.11.2017 u 22:28
0

ZAŠTITITE IMUNITET: 7 namirnica koje će čuvati vaše zdravlje!

Tokom hladnih zimskih dana pravilna ishrana je ključna kako bi zaštitili vaš imunitet i obranili se od bolesti koje vladaju.

Važno je da u svoju ishranu uključite zdrave i raznovrsne namirnice i da ih konzumirate u umerenim količinama. Ovo je lista onih bogatih vitaminima, mineralima i vlaknima.

ROTKVICA

Rotkvica je dobar izvor vitamina C – hrskave je teksture i pomalo slatkastog ukusa. Skuvajte rotkvicu sa malo soli ili šećera, i dobićete izvrstan prilog glavnom jelu. Možete je i lagano popržiti sa drugim povrćem, i poslužiti sa umakom od soje.

KUPUS

Šoljica ovog lisnatog povrća pokriva dnevne potrebe organizma za vitaminom K, C i vlaknima. Kupus takođe sadrži fitonutrijente koji prirodno čiste organizam. Sveži sok kupusa pomaže kod bronhitisa (s medom), bolesti creva, čira na želucu, probavnih tegoba, kašlja, promuklosti, mamurluka i malokrvnosti.

NARANDŽASTO POVRĆE

Povrće narančaste boje – šargarepa, bundeva, slatki krompir – odličan je izvor vitamina C koji čini čuda za imunitet. Ovo povrće sadrži beta karoten, snažni antioksidans koji održava imunološki sistem jakim i zdravim. Beta – karoten doprinosi zdravlju očiju, a pomaže i u borbi protiv kancerogenih i srčanih oboljenja.

SVINJSKA MAST I ČVARCI

Kada je reč o svinjskoj masti, uobičajno se ističe da ona sadrži “teške” zasićene masne kiseline, međutim manje je poznato da u njoj prevladavaju nezasićene masne kiseline koje se preporučuju kao najzdravije masnoće. Posebno je bogata oleinskom kiselinom koja povoljno deluje na krvni sistem. Svinjska mast od davnina je poznata i kao prirodni lek za ublažavanje kožnih tegoba, disajnih i reumatskih bolesti… Iako ih se može jesi cele godine, čvarci se smatraju zimskom hranom pa ih uvrstite u meni, ali konzumirajte umereno.

REPA

Repa je prirodni multivitamin koji sadrži puno hranjivih materija. Kombinacije koje se nalaze u repi navode se kao pomoć pri snižavanju krvnog pritiska i smanjenja rizika od nastajanja kardiovaskularnih bolesti. Odličan je izvor vitamian C, beta karotena i vitamina B3, B6 i C. Pored toga, ona predstavlja izvor bogat magnezijumom, cinkom, gvožđem, antioksidantima, pa čak i kalcijumom. Spomenuti elementi pomažu pri detoksikaciji organizma, a ona će pozitivno delovati na zdravlje žuči i jetre.

BELI LUK

Većina ljudi zna kako beli luk sprečava rak, snižava holesterol, leči prehladu, ali on takođe može pomoći kod snižavanja visokog nivoa krvnog pritiska. Poznat je čuvar imuniteta pa je idealan odabir za hladne zimske dane.

CVEKLA

Od vitamina su najzastupljeniji B1, B2, C i vitamin B12. Cvekla je specifične crvene boje, koja potiče od antocijana. Ovaj sastojak u organizmu utiče na regenraciju krvi, a studije su dokazale da cvekla deluje antikancerogeno. Cvekla je odličan izbor za lečenje anemije kod dece i mladih osoba, jer obiluje gvožđem. Povoljno deluje i na rad creva jer sadrži celulozu i pektin. Lekovitost ove biljke potiče od njenih sastojaka – betanina i betaina. Oni regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne ćelije u dobrom stanju i unapređuju rad jetre.

Izvor: menshealth.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter