Izvor:
25.11.2017 u 14:44
0

OVO NISTE ZNALI: Saznajte koje povrće je zdravije prženo, nego sveže! (foto)

Treba konzumirati različito povrće koje je spremano na različite načine, a neko je zdravije jesti kuvano nego sveže.

Nepisano pravilo je da kuvano povrće ima manje hranljivih sastojaka kada je kuvano, ali to nije uvek tako. Neko povrće je neophodno termički obraditi akko bismo došli do najzdravijih sastojaka.

Postoji povrće čiji se najzdraviji sastojci nalaze u čvrstim slojevima ploda koje je neophodno skuvati kako bi se oni oslobodili i bili jestivi. Ovih pet vrsta povrća obavezno skuvajte pre nego ih jedete.

Šargarepa

Kuvanje šargarepe aktivira njene karotenoide koji su odlični u borbi protiv raka. Kuvanje povećava njihovu iskoristivost za 14 procenta, ali nikako ih nemojte pržiti jer tako smanjujete prisustvo ovih korisnih sastojaka za 13 procenta.

Pečurke

Šolja kuvanih pečuraka ima duplo više kalijuma koji je neophodan za izgradnju mišića, nijacina koji je odličan za srce, cinka kji povećava imunitet, magnezijum koji jača kosti nego li šolja svežih pečuraka. Kuvajte ih na laganoj vatri, a one same ispuštaju dosta vode te vodite računa da ih ne prekuvate.

Spanać

Ovaj zeleniš je bogat hranljivim sastojcima, ali mnogo više kalcijuma i gvožđa apsorbujemo iz kuvanog spanaća. Ovi sastojci se oslobađaju kada je spanać izložen većim temperaturama. Kuvajte spanać na kratko u vreloj kipućoj vodi i onda ga prebacite u hladnu vodu.

Špargla

Istraživanje je pokazalo da kuvanjem ove namirnice povećavate nivo šest hranljivih sastojaka. Kuvanjem se povećava količina antioksidanata koji su neophodni za borbu protiv raka. Potopite celu u kipuću vodu i izvadite iz nje kada postane svetlo zelena. Dodajte malo limunovog soka i maslinovog ulja.

Paradajz

Bilo da ga pečete, pržite ili kuvate, visoke temperature podižu nivo likopena koji se nalazi u paradajzu i smanjuje rizik od raka i bolesti srca. Zagrevanje paradajza 30 minuta na 190 stepeni povećava nivo apsorpcije likopena za 35 procenta. Iako se smanjuje količina vitamina C, količina antioksidanata koji se bore protiv različitih bolesti se povećava za 62 procenta.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter