Izvor:
29.11.2017 u 15:00
0

PRAVA JESENJA POSLASTICA: Sazanjte zašto je kesten odličan za zdravlje!

Ne goji i sadrži vitamine koji odlično deluju na organizam

Jedan od najlepših simbola jeseni jeste i miris pečenog kestena na ulicama, ali i u domovima.

S obzirom na to da nam je ovaj divan plod kratko dostupan, treba ga maksimalno iskoristiti u bilo kom obliku – kao kesten-pire, pečen, u poslasticama… Vrlo je zdrav, prepun je minerala i vitamina, sadrži veliki postotak vode. U odnosu na ostale orašaste plodove, kesten ima manje masti, više skroba i jedini sadrži vitamin C. Evo kakve još blagodeti ima za naš organizam.

– Odličan protiv anemije – ima mnogo gvožđa i u kombinaciji s citrusnim voćem pomaže pri lečenju anemije i otklanja umor.

– Brzo vas zasiti – zbog visokog nivoa biljnih vlakana i složenih ugljenih hidrata kesten brzo izaziva osećaj sitosti.

– Stimuliše funkcije nervnog sistema – bogat je mineralima i vitaminima B grupe, pospešuje dobro zdravlje nervnog sistema i sprečava neurološke promene i bolesti.

– Koristan za dijabetičare – zbog spore apsorpcije ugljenih hidrata i sporog podizanja insulina u krvi koristan je u ishrani onih koji boluju od dijabetesa.

– Protiv hipertenzije: zbog niskog nivoa natrijuma, a visokog kalijuma, odličan je za osobe koje boluju od povišenog krvnog pritiska, a njegovo diuretičko dejstvo čini ga pogodnim i za osobe kod kojih se zadržava voda u organizmu.

Čuva creva i imunosistem – bogatstvo biljnim vlaknima omogućava dobar rad creva, dobro stanje bakterijske flore i sprečava pojavu zatvora.

Kako ga spremiti

Kesten iz rerne

Sastojci:

– svež kesten (količina po želji)

Priprema:

Kestenje dobro operite i zasecite reckavim nožem po širini dok se ljuska ne rastvori. Stavite ga u šerpu, prelijte vodom, stavite ga na ringlu i sačekajte da provri. Kuvajte oko 20 minuta. Nakon toga ga izvadite iz vode, ocedite, prebacite u tepsiju i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni. Kad kestenje bude pečeno, prekrijte ga krpom i ostavite još pet minuta da odstoji da bi ljuska malo omekšala i lakše se gulila.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter