parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

ZAČIN KOJI TOPI MASNE NASLAGE: Možda ga već imate u kuhinji!

Naučnici sa Univerziteta Mičigen su ustanovili da cinamaldehid (organska stvar koja cimetu daje miris i ukus, a najviše se nalazi u njegovoj kori) zapravo aktivira termogenezu. To je metabolički proces stvaranja topline u telu čime se ustvari sagorevaju kalorije. 

Spomenuti proces pomaže u podsticanju gubitka telesne težine, što je autore istraživanja navelo na zaključak da cimet podstiče čitav niz metaboličkih procesa.

Profesor na Institutu "Life Sciences" Jun Vu, koji je ujedno i glavni autor istraživanja, od ranije je bio upućen u blagodeti cinamaldehida, ali je želeo još da produbi istraživanja. Prvo ih je sproveo na laboratorijskim miševima, pa onda i na ljudskim masnim ćelijama dobrovoljaca.

Zaključak do kojeg su došli je veoma obećavajući: konzumiranje cimeta (odnosno cinamaldehida) podstiče termogenezu i proces sagorevanja masnoća u organizmu, ali kaže da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja, jer su dosadašnja sprovedena samo na ljudskim ćelijama u laboratoriji.

Vu smatra da bi ovi rezultati mogli da doprinesu suzbijanju epidemije gojaznosti u svetu.

- Cimet je deo ishrane hiljadama godina i njegova bi primena u suzbijanju gojaznosti pacijentima mogla biti jednostavnija i prihvatljivija od nekih drugih metoda - kaže Vu.

 

Srbijadanas.com
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost