ŽELITE DA SMRŠATE: Koristite ove začine


Te simpatične mirišljave ili ljutkaste stvarčice kojih ima na svakoj kuhinjskoj polici mogu da doprinesu da održimo željenu telesnu težinu. Evo kako deluju đumbir, biber, cimet i još po neki začini...

Đumbir. Poznat po tome što smiruje uznemiren stomak, ali može da pomogne i mršavljenju. Đumbir sadrži mnogo antioksidanasa, između ostalog i kapsaicin, istu onu supstancu koja ljutim papričicama daje ljutinu. Istraživanja su pokazala da kapsaicin može da privremeno ubrza metabolizam, što dovodi do pojačanog sagorevanja kalorija.

Peršun. Verovatno najpopularniji garnir na svetu – ali, peršun je ipak mnogo više. Nedavno istraživanje malezijskih naučnika utvrdilo je da antioksidansi koje sadrži peršun poboljšavaju metabolizam jetre što doprinosi ubrzavanju metabolizma. Dodajte peršun u supe, umake, sosove, ili njime garnirajte gotova pržena jela (npr. krompiriće).

Beli luk. Poznat je po svojim antiupalnim i antibiotskim svojstvima i hiljadama godina se koristi u medicinske svrhe. Nedavno su korejski istraživači utvrdili da beli luk ima i svojstvo sagorevanja kalorija.  Najbolje je da ga sitno iseckate, ostavite da odstoji 10 minuta i pojedete svežeg.

Ruzmarin. Ova mirisna mediteranska biljka, koja je sjajan značin, doprinosi i mršavljenju.  Ruzmarin možete dodati prženim krompirićima, jajima, ili preliti sa malo maslinovog ulja, ostaviti da odstoji, pa koristiti kao preliv za salatu.

Kurkuma. Biljka kurkuma je blizak srodnik đumbira. Na Istoku je to obavezan začin, a trebalo bi da bude obavezan i u svakoj drugoj kuhinji. Supstanca koja toj biljci daje žutu boju naziva se kurkumin i direktno suzbija upale u telu. Takođe sadrži supstancu koja nas sprečava da jedemo više nego što nam treba. Kurkuma se može dodati u svako kuvano ili dinstano jelo.

Ljuta aleva paprika. Kapsaicin, glavni sastojak koji ovom začinu daje ljutinu, pojačava metabolizam. Ljutu alevu papriku možete dodati u pasulj, paprikaše, variva. A isto tako je korisna i sveža ljuta papričica, koja pored toga sadrži i značajnu količinu vitamina C.

Biber. Istraživanja su otkrila da piperni, sastojak crnog bibera, doprinosi eliminaciji suvišnih masnoća iz tela. Prema tome, zabiberite supu i jelo i ne brinite!

Cimet. Cimet pomaže da glukoza uđe u ćelije, pa na taj način obuzdava skokove insulina nakon obroka (insulin doprinosi skladištenju masti). Dodajte cimet u kafu, čaj, jutarnji musli ili pospite njime kolačiće.

Happytv.rs
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost