Izvor:
17.12.2017 u 22:58
0

HRONO ISHRANA: Ovo je dijeta za kojom su svi poludeli!

Hrono dijetu je izmislio doktor Alen Delabos, koji je studirao „hrono biologiju“ i iskoristio svoje znanje da poboljša ljudsku ishranu. Na čemu se bazira ovaj način ishrane?

Naš organizam funkcioniše različito u zavisnosti od doba dana i na drugačiji način vari hranu. Između ostalog, svačije telo se razlikuje po veličini, obliku, strukturi kostiju i zato je se režim ishrane kog bi se trebalo pridržavati razlikuje od osobe do osobe.

Kad je u pitanju hrono ishrana, potrebno je poštovati nekoliko pravila u vezi sa kombinovanjem namirnica. Proteine i ugljene hidrate bi trebalo jesti samo za doručak. Obroke ne bi trebalo preskakati. Važno je praviti pauzu najmanje 5 sati između obroka kako bi se regulisao nivo insulina i šećera u krvi. Dobro je i raditi vežbe u određenim intervalima – obična šetnja i brzo hodanje su najbolja kombinacija. Ove treninge bi trebalo praktikovati samo ujutru. Takođe treba izbegavati namirnice poput mleka, šećera, belog brašna i jogurta.

Ova dijeta je postala popularna, jer nije potrebno brojati kalorije, već se pridržavati nekoliko jednostavnih pravila.

– Ako ste visoki, možete jesti više. Količina hrane koju jedete zavisi od vaše visine

– Što su vam kosti veće, manje kalorija treba da potrošite. Možete izmeriti veličinu kostiju tako što ćete izmeriti obim ručnog zgloba. Prosečan poluobim je oko 6 cm

– Za one koji vole slatkiše: jedite namirnice koje sadrže ugljene hidrate tek popodne i onda kada osetite glad

– Možete dozvoliti sebi dva obroka po svom izboru svake nedelje

– Potpuno izbacite alkohol

– Nemojte sipati šećer u kafu ili čaj

– Nemojte piti mleko niti jogurt

– Nikada nemojte jesti ako niste gladni

– Pojedite bananu sat vremena pre nego što počnete sa vežbanjem

Jelovnik za hrono dijetu

Doručak

Jedite ugljene hidrate, proteine i masnoće. Izbegavajte pšenicu i kukuruz. Ražano, ječmeno, heljdino i ovseno brašno su dozvoljeni u ishrani. Dozvoljeno je jesti čak i slaninu, ukoliko ne sadrži nikakve aditive.

Ručak

Za ručak je potrebno jesti proteine, teleće ili svinjsko meso, ali bez ugljenih hidrata i sa povrćem. Takođe je potrebno jesti više svežeg belog i zelenog povrća u salatama.

Večera

Ovaj obrok takođe sadrži proteine, ali one „lakše“. Ovi proteini bi trebali da dolaze iz belog mesa i ribe. Ponekad u kombinaciju možete ubaciti i sveži sir. Za večeru takođe možete kombinovati i belo i zeleno povrće.

Slatkiši

Sve što je slatko, čak i voće, bi trebalo jesti samo popodne, između ručka i večere. Najbolji izbor je crna čokolada (sa 70% kakaa) ili suvo grožđe.

Ako želite da izgubite što više kilograma, postoji još par pravila: iz ishrane potpuno izbacite užinu, slatkiše i voće.

Izvor: kolektiv.me
Foto: Twitter/rberet

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter